Kako nastaju priglavci

{loadposition ad2}

Priglavci su se izrađivali i prije nekoliko vijekova. U vijekovima koji su prošli to je bila uobičajena zanimacija za žene, djevojke i bake. One bi se sastajale na prelim zimi i kad sui male slobodnog vremena. Prostorija u kojoj su one bile bila bi obasjana svjetlošću lampe, ali to ih nije sprečavalo da budu vesele i radišne. Svaka od njih bi se trudila da njena šara bude najljepša. Nekad su žene radile samo sa prirodnim materijalima i material za izradu priglavaka bila je ovčija vunaOvce su se u proljeće šišale da bi ljeti cure prale tu vunu obično na rijekama. Nakon toga vuna se sušila, a potom i češljala i prela na prelima. Vuna se slaže u fine valjkaste kudelje. One se pričvršćuju na vreteno. Kada se završi pređa, sa vretena se skida opredena vuna koja se mota u kančela. Kančela se mogu farbati sa prirodnim materijalima kao što je orahov list i raznim šumskim bobicama jakih boja. Da bi izbijelile vunu žene su je po nekoliko dana ostavljale na mrazu. Kad se sve to obavi, dobro osušena vuna se mota u klupko.

Pletenje. Za priglavke je obavezno pet igala. Igle mogu biti tanke za tanku pređu i debele za deblju pređu. Zavisnosti od veličine priglavaka za odraslog čovjeka najprije odekljamo osam do devet okica i iz svake okice izvučemo žicu. Ako imamom devet okica pravimo kvadrat od devet redova. Sa tri ostale strane iz okica izvlačimo ostale žice. Peta igla nam je uvijek slobodna. Njome pletemo i ona zauzima mjesto zauzete igle, a ta zauzeta igla postaje slobodna. Svaka tri ili četiri reda napočetku igle izvučemo novu okicu. Tako radimo dok na jednoj igli ne bude petnaest ili šesnaest okica. Od toga mjesta pravimo oko deset redova, a potom dvije igle zapletemo, a sa druge dvije nastavljamo pletenje. Kad to uradimo pravimo lančić koji odgovara broju okica na dvije igle. Dalje pletemo desetak redova. Sa strana počinjemo sužavati priglavak svaki put zap o jednu okicu. Kada na svakoj igli imamo četiri okice zapletemo okice na iglama in a kraju odsječemo pletivo dužine oko 10cm ii glom zapletemo priglavak. Na otvoru za nogu obekljamo priglavak dva ili tri puta. Tako napravimo i drugi.

U današnje vrijeme na raspolaganju su razna pletiva i lakši načini pletenja. Ovo tradicionalno zanimanje polako nestaje. Danas to većinom rade samo bake.a

{loadposition ad1}