Kako napraviti video sa slikom i muzikom

Danas su veoma popularne video prezentacije sa slikama i muzikom u pozadini. Na taj način možete kreativnije prikazati prijateljima svoje fotografije unoseći vaš lični doživljaj i dajući fotografijama neki veći smisao. Nevažno je da li želite napraviti poslovnu prezentaciju na ovaj način ili jednostavno podijeliti i sačuvati svoje uspomene na ovaj način ovo uputstvo će vam u tme pomoći.

Da bi napravili video sa slikama i muzikom potreban vam je odgovarajući program. Među najboljim, profesionalnim programima za obradu video fajlova jesu Sony Vegas i Adobe Premier. Oba programa su komercijalna i koštaju mnogo novaca. Besplatna alternativa je program Jashaka. Međutim, ako vam nisu potrebne profesionalne opcije kvalitetan video sa muzikom možete napraviti i pomoću programa koji već imate u svom računaru. On dolazi sa instalacijom Windowsa. u pitanju je Windows Movie Maker. U ovom uputstvu ćemo vam objasniti kako se pravi video sa slikama i muzikom pomoću Windows Movie Makera.

1. Odaberite slike i muziku koje želite imati u svom videu i stavite ih u zaseban folder. 

2. Pokrenite program Windows Movie Maker. Start>All Programs>Windows Movie Maker

3. Kada vam se otvori ovaj program izaberite opciju Import Picitures koja vam se nalazi u lijevom meniji sa strane kako je prikazano na slici. Ubacite sve slike, jednu po jednu, koje želite koristiti u svom videu. 

4. Nakon što se otvorili (imortovali) sve fotografije koje želite koristiti, one će vam se prikazati u centralnom dijelu programa. Potom jednu po jednu sliku prevucite u tav Video koji se nalazi u dnu programa. Sve se bolje vidi na slici. Poredajte slike kako god želite da se prikazuju. U tabu video imate mnoštvo opcija. Možete da dodate i tekst, da stavite slike da se prepliću, da odredite trajanje koliko će se neka fotografija prikazivati  i sl. Probajte i igrajte se malo dok ne napravite ono što želite.

5. Potom treba da importujemo muziku. To radimo pomoću opcije Import audio or music. Kada dodamo muziku koju želimo koristiti prevučemo je u tab koji se nalazi u donjem dijelu programa ispod taba video (odnosno ispod video kanala nalazi se kanal za muziku) i naziva se Audio/Music. Sve je vidljivo i na slici. Nakon ovoga jednostavno podesimo muziku, trajanje glasnocu ili ukombinujemo vise različitih muzičkih podloga. Kada smo sve završili treba da sačuvamo video. To radimo pomoću opcije Save to my computer 


6. Kada smo odabrali opciju Save to my computer izaći će nam prozor u kojem treba da u prvu kolonu damo naziv našem video, a u drugoj koloni odredimo gdje želimo da sačuvamo video. Na kraju pritisnemo Next.

7. Nakon što smo pritisnuli Next, otvoriće nam se novi prozor u kojem možemo da izaberemo kvalitet i format u kojem će nam video biti sačuvan. Ako želite da koristite ovaj video na računaru i gledate ga na vašem dvd playeru, izaberite neku od opcija sa oznakom High quality. No ako ovaj video želite da šaljete preko interenta ili da ga uplodujete na youtube, izaberite neku od opcija Video za broadband, mi vam savjetujemo kvalitet od 512kbs ili do 1.0Mbs. Potom kliknite na Next.


 

Ako ste ispošovali sve korake i držali se uputstva vidjećete kako Windows Movie Maker pretvara vaš rad u video. Sačekajte dok se proces završi i u u folderu koji ste izabrali kao destinaciju naćićete video sa slikama koji ste sami napravili.