Kako napraviti umjetno cvijeće

Kako napraviti umjetno cvijeće? Želite promijeniti ambijent u stanu? Možete sebi priuštiti slobodno vrijeme i kreativno se izraziti u tom periodu? Ukoliko su vaši odgovori potvrdni, pripomoći ću vam kroz par ideja za pravljenje umjetnog cvijeća. Ovakvo cvijeće zahtijeva papir, boje, makaze, ljepilo i mnogo zaigranosti. Osim što ćete izmijeniti izgled starog ormara ili polica za knjige, svaki ručni rad iskazuje temperament svoga autora i čitav prostor ispuniće vašim duhom.

Posao poput ovoga ne zahtijeva mnogo materijalnih sredstava, čak i neke ukrase koje ste mislili baciti možete nanovo obnoviti i iskoristiti. Takav bonus uvijek odgovara. Ključne stvari su u ideji, sitnicama koje donose razliku, i u strpljenju. Nekada se može desiti da par puta trebate ponavljati radnju zbog netačnih mjera, zato preporučujem da kada već izdvojite jedno slobodno veče pripremite topli napitak, kakao ili prokuvano vino, i pustite omiljenu vrstu muzike. Ako neko od ukućana ili voljena osoba izrazi želju da vam se pridruži u stvaranju, svakako dopustite, jer će biti mnogo smijeha i zanimljivih uspomena.

Kako napraviti ruže od papira

Ako u zimskim danima želite da gledate crvene ruže, možete napraviti imitaciju. Za ostvarenje te ideje treba vam nekoliko crvenih papira (npr. može i roze, ako želite da vam bude raznobojan buket), obična-drvena olovka, makaze, ljepilo i nekoliko grana drveta na koje ste slučajno nabasali u šetnji.

  1. Prvi korak je da na listićima iscrtate spiralne linije. Linije ne moraju da budu debelo iscrtane, dovoljno samo da uočite granice. Možda je najbolje da sve papire prvo iscrtate, ako želite prilično slične cvjetove.
  2. Uzmite listove te isjecite po spiralnim linijama.
  3.  Zarolajte isječene spiralne linije od spoljašnje ka unutrašnjoj strani. Nastavite tako dok ne budete mogli više da savijate papir.
  4. Učinjeno! Napravili ste vašu ružu, a niste morali da zalivate. Ponovite postupak. Buket čeka da se napuni. Bolje da uzmete papir koji je malo deblji ili ukoliko dodjete do kartona u boji, najbolje rešenji bi bilo. Mada, uvijek možete obični karton od kutija obojiti vodenim bojama ili markerom. Uzeće vam malo više vremena ali, svakako, vrijediće. Ljepilom pričvrstite cvijet na grani.

Napravite imitaciju maslačka

Idealan dodak poklonu za vama drage osobe jeste pufnasti maslačak. Ovaj ukras veoma je neobičan,upečatljiv i dugotrajan. Za njegovu izradu treba vam: konac ili vunica (u vašoj omiljenoj boji) manje makaze kliješta ljepilo stabljika (može i poslužiti papir)

  1. Za ispunjenje prvog koraka trebate namotati konac ili vunicu na prste (kao na slici: ako uzmete na 3 prsta imaćete srenju veličinu, 2prsta: malu, a sa 4: veliki maslačak ćete dobiti). Ne biste trebali da namotavate jako, dovoljno da možete u bilo kom trenutku skinuti sa prstiju. Što više namotavate ukras će biti deblji (za male: 50-75 namotavanja, srednje: 75-100, a velike: 100-125 namotavanja).
  2. Nakon što ste završili namotavanje pažljivo skinite sa prstiju. Ostavite sa obje strane konac u dužini od 10-15 centimetara.
  3. Ta dva konca koja ste ostavili sada ćete spojiti na srediti namotanog konca i zavezati. Time ćete povući dvije šuplje rupe od vunice koje ste dobili namotavanjem. Sada to postaje jedna cjelina.
  4. To klupče zatim makazama presjecite po širini, skidajući manji gornji dio.
  5.  Makazama skidajte dijelove dok ne budete zadovoljni veličinom maslačka. Šišajte! Zatim, na njemu nadjite mjesto na kojem ćete zalijepiti granu.
  6.  Juhu! I gotov je vaš ukras. Očistite nakon upotrebe sto na kojem ste radili, vratite alatke na mjesto i pravac na zabavu sa poklonom ispod miške. Napredovali ste u izradi ili vam trebaju drugačije vrste cvijeća, pogledajte ovaj video i eksperimentišite. 

Opustite vašu kreativnosti, dopustite mašti da kaže sve što poželi i igrajte se. A sada, makaze u ruke! Evo još jednog prijedloga na ovom videu ispod, tako da odaberite varijantu koja vam se dopada najviše i uživajte.