KAKO NAPRAVITI UKRASE OD FONDAN MASE

Uredni ukrasi poslastičarskih torti sada mogu biti proizvod vaših ruku. Vjerovato ste dosta puta vidjeli precizno oblikovane glatke ukrase i pitali se kako su to majstori kuhinje uspjeli. Fondan masu nije komplikovano napraviti samo je potrebno pronaći sav materijal, malo mašte i preciznosti da se sve dobro zamijesi. Ono što je veoma dobro je to što su ovi ukrasi jestivi i možete  slobodno pustiti vaše mališane da probaju ukrase. Prvo ćemo objasniti kako zamijesiti fondan masu a zatim i  postupak pravljenja ukrasa u obliku Snješka Bijelića.

Potrebno za izradu fondan mase

  • 1 kg šećera u prahu (sitno mljeven)
  • 1,5 vrećica (15 g) želatina u prahu
  • 6 kašika hladne vode(za želatinu)
  • 8 kašika fruktoze – voćni šećer(možete pronaći u svim većim tržnim centrima)
  • 1 kašika vruće vode (za fruktozu)
  • 15 ml jestivog glicerina(možete pronaći u apoteci, naznačite da vam je to potrebnao za ukrase na torti)

Priprema fondana

Možemo se poslužiti i oklagijom

Prvo je potrebno da želatin  prelijete s hladnom vodom i ostavite  da nabubri oko 10 minuta. Zatim voćni šećer-fruktozu prelijete vrućom vodom. Postepeno zagrijavajte na laganoj vatri dok se potpuno ne rastopi. Kada dobijete potpuno tečni sirup znate da je gotovo ali morate paziti da ne zakuha jer se može karamelizirati i požutjeti. Kada se odobijeni sirup malo rashladi možete dodati glicerin, a zatim sve izmješate sa želatinom koji je prethodno nabubrio.

Uzmete veću posudu i u nju naspete pola kg šećera u prahu. Ostatak ostavite za lagano dodavanje i miješanje tijesta. U sredini napravite rupu i u nju dodate prethodno dobijenu mješavinu. Ako je šećer dobro izmljeven onda će masa biti mnogo bolja i lakše ćete zamijesiti glatko tijesto.

Nastavite da mijesite polako dodajući preostali šećer u prahu. Možete prvo mijesiti kutlačom, a kasnije rukama. Tijesto ne smije biti premekano i zato dodajte šećer dok god ne dobijete glatku kuglu bijele boje.

Oblikovanje figura od fondana

Tek kada zamijesite bijelu masu onda možete pristupiti bojanju i oblikovanju figurica. Za bojanje ove mase najbolje je koristiti boje u prahu. Za spajanje dijelova koristite jestivo ljepilo. Ono napravite tako što ćete izmješati kašiku šećera u prahu sa par kapi vruće vode. Fondan masu je najbolje napraviti ranije. Ona može dugo stajati jer se šećer ne može pokvariti za par dana. Čuvajte je u vrećici ili foliji i držite na suhomi hladnom mjestu (ne u frižideru). Kada budete željeli da je oblikujete stavite je par sekundi u mikrovalnu ili u rernu na program vrućeg zraka i svježa je za oblikovanje.

Figura Snješka Bijelića napravljena od fondana

Za figuru Snješko Bijelić vam je potrebna crvena boja u prahu i prethodno napravljena fondan masa. Prvo pravite dio Snješka koji je bijele boje. Odvojite komad bijele fondan mase (to će vam biti trup Snješka i zato odvojite onoliki komad koliki želite da vam bude Snješko). Podijelite ovaj komad na tri dijela. Jedan je glava -najmanji, druga dva su trup. Gornji dio trupa je malo veći od glave i jedan najveći bi trebao da bude donji dio trupa. Sva tri komada razvaljate u tri loptice koje će te spojiti po veličini tako da dobijete Snješka. Sada uzmite manji komad mase (manji od glave). Taj dio je za lončić, dugmiće, nos i oči. Umiješajte crvenu boju u prahu, dok god ne dobijete jednoličnu boju. Otkinite maleni komadić i od većeg komada oblikujte kockicu, zatim priljepite drškicu i malene bijele kuglice kao tačkice na lončiću. Oblikujte malene kuglice za oči, dugmiće i nos i sve zalijepite na Snješka.

Ova masa se stavlja na torte direktno na tijesto ili na kremu od jaja. Ukoliko želite da kompletnu tortu obučete u ovu masu onda je trebate tanko razvaljati na oko 3 mm. Pazite da razvaljate dovoljno široko, da vam možete prekriti kompletnu tortu zajedno sa  bočnim stranicama. Nakon što prenesete razvaljanu masu na tortu, valjkom malo peđite po vrhu torte, da ju zagladite, a bočne stranice pritisnite dlanovima. Ukrašenu tortu stavite u frižider, ako se malo orosi nemojte brisate nego samo pustite da se osuši na sobnoj temperaturi. 

Uživajte oblikujući fondan masu kao da se igrate sa plastelinom. Interesantno će biti i vašoj djeci da se igraju sa vama. Još je bolji od plastelina jer ovu masu može čak i jesti a ne samo oblikovati.

{loadposition ad}