Kako napraviti svijeće od ljuske jajeta

jaje u boji

 

Еvo fantastične ideje za uskršnje ukrašavanje trpeze.Odlično je za različite praznike ali i za proslave:vjenčanja, rođendani, krštenja. Zaista sjajna stvar oko koje se treba potruditi, ali rezultat je izuzezno interesantan. Pratite korake i sličice, nabavite potrebni materijal i krenite u akciju!

 

 

 

 

Potrebno vam je:

  • prazne očuvane ljuske od jajeta
  • karton za čuvanje jaja
  • stari lonac za kuhanje na pari
  • svijeće i fitilji- zanimljive su one raznobojne rođendanske (umjesto rođendanskih svijeća možete kupiti potpuno nove fitiljčiće i vosak)
  • Pčelinji vosak ili sojin vosak (možete koristiti već korištene stare svijeće)
  • Ljevak od papira
  • Štapići za ražnjiće, neko drvce ili olovka

      

     

Korak1: Prvo što rebate uraditi je prikupiti prazne očuvane ljuske od jajeta, zatim ih dobro oprati i osušiti. Najbolje bi bilo sušiti ih barem 24 sata na suncu da bi se spriječio ikakvo razmnožavanje bakterija.

Korak 2: Vosak trebate naribati (svejedno koji ste izabrali), ubaciti ga u posudu koju ćete moći staviti u lončić za kuhanje na pari. Odličan je onaj dvostruki lonac koji se lako uklapa jedan u drugi.

Korak3: Svaku ljusku treba pažljivo staviti u školjku za jaja. Zatm u svaku ljusku polako dodati fitilj. Ukoliko ste izabrali roendanske svijeće moraćete prethodno izdvojiti fitilj od voska. Sada svaki fitilj vežete na štapić ili olovku (šta ste već pripremili), baš kao na slici.

Korak4: Nakon što se vosak otopi trebate ga pažljivo sipati u svaku ljusku. Napravite ljevak od kartona, trake, papira za pečenje, od nečega što više nećete koristiti i što ćete nakon upotrebe moći baciti. Stavite ljevak u ljusku jajeta,pa pored fitilja sipajte veoma malu količinu voska u jaje. Tek toliko da prekrije dno i da se poveže sa fitiljem.

U vosak možete dodati boju za vosak, možda prethodno obojiti jaja, ili nakon što svijeće budu gotove dodatno ih ukrasiti. Zanimljivo je kada ljuske jajeta stavite u staklenu posudu sa vodom i svijeće u njoj plutaju. Pored toga, možete dodati kap eteričnog ulja i dobiti mirisne svijeće.

Izbor je na vama, kombinujte onako kako vama odgovara.

 

Prekrasno izgleda kada ljusku popunite do vrha. Kada se vosak ohladi skinete ljusku, pa ćete dobiti otprilike ovakav proizvod.

Možete kombinovati dvije boje. Prvo ubaciti bijeli vosak, pa ga izliti po unutrašnoj površini jajeta i ostaviti da se tako stisne. Zatim kada se ovaj dio ohladi dodati vosak u dugoj boji i eterično ulje. Nakon hlađenja izdvojite ljusku i dobićete mirisne svijeće u boji.

Kombinacije su nebrojene. Sve zavisi od vas i vaše volje, kreativnosti ali i spretnosti.

Pogledajte koliko je mogućnosti:

 

 

 

 

Uživajte u dekoracijama!