Kako napraviti svečanu frizuru

Pozvani ste na neku važnu svečanost, prijem, rođendan ili vjenčanje. Želite imati lijepu firzuru ali nemate mnogo vremena. Novac ste potrošili na novi par cipela i nemate za frizera. Nema mjesta panici. Nećemo vam dopustiti da za tako važnu svečanost budete bez frizure. Nekoliko poteza i imaćete odličnu frizuricu za svaku priliku.

Kada pravite neku svečaniju frizuru i u najboljim frizerskim salonima rećiće vam da prethodni dan ili veče operete kosu. Pa zašto i mi ne bi poslušali ovaj savjet. Na taj način kosa nam neće biti naelektrisana te nam ni nemirni vrhovi neće viriti iz punđice.

Frizura koju vam želimo pokazati kako se pravi, možete napraviti i sa ravnom i sa valovitom kosom. Ukoliko je vaša kosa ravna a želite da bude uvijena, možete to postići figarom ili viklerima. U suprotom slučaju, ako želite ravnu kosu, poslužite se debelom četkom prilikom feniranja kako bi što bolje izravnali kosu. Možete koristiti i peglu ali zapamtite da one ne utiču najbolje na vašu kosu.

Za ovu frizuru potreban vam je češalj, lak za kosu, ukosnice (po mogućnosti u boji kose kako bi se što manje vidjele), gumica za kosu, krema za oblikovanje kose.

Na potiljku zavežite rep, tzv. konjski rep. Prilikom vezanja repa vodite računa da pokupite svu kosu i da kosa izgleda uredno. Koristite češalj. Rep dobro stegnite gumicom ali nemojte pretjerivati kako vas kasnije ne bi boljela glava.

U zavisnosti od toga kakva vam je gustina kose, kosu iz repa, podijelite na tri, četiri ili više dijelova. Svaki dio podijelite još jednom, na dva dijela i potom te dijelove uvijajte oko svoje ose a zatim ih uvite jedan oko drugog. Ukoliko vam je kosa živa, uzmite na vrh prsta malo kreme za oblikovanje i pređite preko pramena. Nemojte pretjerivati sa kremom kako vaša kosa ne bi izgledala prljavo ili masno. Takođe, nemojte previše stezati pramen oko pramena, pustite ih da djeluju opušteno i ležerno.

Uvijene pramenove kose pošpricajte lakom za kosu i pričvrstite ukosnicom za korijen repa. Ako vam je kosa jako duga, onda vrh pramena uvijajte prema unutra dok ne dodjete do korijena repa te potom pričvrstite pramen. Ponovite postupak i sa ostalim dijelovima kose. Na kraju dobro pošpricajte lakom, naročito ako imate živu ili kraću kosu, kako ne bi ispali krajevi kose. U sredinu vaše punđice možete pričvrstiti cvijet ili šnalu u boji gardarobe ili u skladu sa nakitom. Takođe, možete oko same punđice staviti ukosnice koje na vrhu imaju ukras pa će vaša punđica izgledati kao da ima lančić. Ukoliko imate šiške, možete ih uredno pokupiti prema repu i učvrstiti ukrasnom šnalom ili ih lagano isfenirati tako da vam padaju niz lice. Za svega nekoliko minuta dobili ste lijepu i urednu frizuru za svaku priliku. Sigurna sam da će te izgledati zanosno.