Kako napraviti sok od zove

Doba je u godini kada zova miriše skoro na svakom koraku.Od zove možemo praviti čaj, sok kao i kompot. Listovi i mladice zove mogu se koristiti za pripremu čaja koji pomaže u liječenju dijabetesa, poboljšava lučenje tečnosti iz organizma. Čaj se može praviti i od cvjetova, a takav se koristi kao pomoć u liječenju mnogih bolesti vezanih za disajne organe.

Zova je poznata i pod imenom bazga i raste u obliku grma.Od zove možemo koristiti žućkaste cvjetove koji su vrlo aromatični i jakog ukusa, kao i zrele bobičaste plodove koji su vrlo opori kada se konzumiraju sirovi, ali kada od njih napravimo kompot dobijamo ukusnu i zdravu poslasticu. Svakako to iskoristite,  te brzo, jednostavno i vrlo povoljno napravite dobar domaći sok i njime obradujte svoje ukućane i goste.

Ono na šta bi, naravno, trebalo da pripazite izbor je lokacije na kojoj ćete brati zovu. Bilo bi najbolje da to činite tamo gdje je priroda čista i na mjestima koja nisu izložena većem zagađenju, izduvnim gasovima iz motornih vozila i prašini.

     Neophodni sastojci za sok od zove

Sok od zove – Za sve toplije dane koji dolaze

  • od 25 do 30 cvjetova zove
  • 3 l vode
  • 3 kg šećera
  • 100 g limuntusa

     Način pripreme soka od zove

  1. Između 25 i 30 cvjetova zove potopite u 3 litre hladne vode i tome dodajte    malo limuntusa. Ostavite da stoji 24 sata.
  2. Nakon toga, tekućinu procijedite i u nju dodajte 3 kilograma šećera i limuntus. Ponovo ostavite da stoji 24 sata.
  3. Potom, dobijeni sirup naspite u flaše i spremite za konzumaciju.

Napominjemo da je ukupna količina limuntusa koja je potrebna za ovaj sok 100 grama. Jedan manji dio stavlja se prvog dana, tokom prvog koraka u pripremi, a glavnina u sirup koji ćete praviti nakon cijeđenja.

Ukoliko, pak, želite da napravite gazirani sok od zove, primijenite isti postupak, s tim što umjesto običnom, flaširani sirup treba da razblažujete mineralnom (kiselom) vodom. Na taj način dobićete sok jednak onom koji možete da kupite u prodavnicama.

Nadamo se da će svima vama koji isprobate ovaj recept rashlađeni sok od zove biti odlično osvježenje u vrelim danima koji dolaze.