Kako napraviti sarmu

Uhhh, nema nas mnogo kojima ne krene voda na usta pri pomisli na ovo tradicionalno jelo koje je široko rasprostranjeno po gotovo svim slovenskim zemljama, pogotovo po onim koji dijele istoriju sa otomanskom imperijom. Riječ sarma potiče od turske riječi koja u doslovnom prevodu znači “omotano”, složićete se sasvim logično budući da se meso kada je u pitanju sarma omotava lišćem kiselog kupusa, vinove loze i sl. Nekako sa sarmom najčešće povezujemo domaću kuhinju i često je pripisujemo sebi kao tradicionalno jelo stoga bi ga svakako trebali znati pripremiti, kako zbog nas samih, tako možda nekad i zbog stranih gostiju koje želite uslužiti jelom koje je kod nas dosta često.

Potrebni sastojci za sarmu

Dakle, postoji mnogo verzija sarme i svaka iskusnija domaćica to pripravlja na svoj način. U ovom tekstu mi ćemo vam predstaviti jedan najrasporstranjeniji recept za sarmu, a vi ga slobodno probajte izmijeniti po sopstvenom ukusu.

 • Kiseli kupus: pola glavice ili otprilike pola kilograma
 • 0.5kg faširanog (mljevenog) mesa. Najbolje je da pomješate svinjetinu i junetinu u omjeru 3:2 u korist svinjetine
 • isječena glavica crvenog lukaIde vam voda na usta, zar ne?
 • nekoliko čena bijelog luka
 • 1 jaje
 • 1 šolja od 2dcl riže
 • 50g sušene slanine
 • so, biber, mljevena paprika, peršun i drugi začini po vašoj želji.

Kada pripremimo sve sastojke koji su nam potrebni spremni smo da se upustimo u avanturu motanja. Nemojte da se obeshrabrite ako prvi put vaše sarme ne budu idealno smotane. Kao i u svemu i u kulinarstvu vježbom dolazimo do savršenstva. No dosta priče, idemo zamotati po jednu ili dvije.

Uputstvo za pripremu ukusnih zamotuljaka zvanih sarme

 1. Prvo se potrebno pozabaviti sa kupusom. Naravno potrebni su nam listovi kiselog kupusa i zbog toga glavicu kupusa prvo očistimo od tvrdog dna koji možemo da izdubimo i usput pojedemo jer kako kažu tu je mnogo vitamina C. Sve listove odvojimo u jednu posudu.
 2. Dok ovo radimo na laganoj vatri, malo ulja i malo dubljoj tavi izdnistamo crveni i bijeli luk.
 3. U dubljem plastičnom sudu pomiješamo meso, najseckanu slaninu (najbolje na kockice), jaje, peršun, rižu, biber, izdinstani luk, so, papriku i ostale začine po želji.
 4. Kada smo sve dobro promiješali i napravili smesu kojom ćemo puniti naše listove kupusa, uzmemo dublju šerpu u koju ulijemo oko pola litra vode. U tu vodu stavimo ostatke kupusa nasjeckanog u trakice i to sve posolimo. Dok to stoji mi prelazimo na sledeći korak.
 5. Evo nas tu. Na redu je motanje. Ako želite da vam sve sarme budu jednake veličine onda odmjerite i listove kupusa da budu približni. U svaki list kupusa na sredinu stavimo pola šake naše smjese iz koraka 3. Tako sve zarolamo po drvenoj ravnoj površini. Krajeve listova kupusa uguramo u naš zamotuljak i potom sve još jednom zarolamo.
 6. Pripremljene sarme stavljamo u vodu i šerpu gdje smo već prethodno ostavili nasječeni kiseli kupus da se još malo kiseli.
 7. Kada lagano poredamo sarme kako ih ne bi pokvarili i poremetili njihov unutrašnji sklad koji ih čini neodoljivim zalogajčićima dolijemo još vode i to onoliko koliko je potrebno da se prelije preko poredanih sarmi. Sve prerijte sa dva ili tri čitava lista kupusa i stavite na vatru.
 8. Kada prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte još dva sata. Nakon dva sata po želji pripremiti zapršku od brašna, ali u korist zdravlja možete i bez nje. Napomena: Nikako nemojte miješati sarmu jer ćete u suprotnom da pokvarite sav vaš trud.

Ako niste sigurni oko savijanja sarmi možete to pogledati i na ovom video klipu.

Nakon nešto više od dva sata vaša sarma je spremna za posluživanje. Stoga neka se malo ohladi, tek  toliko da lagano klizi niz grlo. Ravno sa njom na sto i navalite. Prijatno.