Kako napraviti sandale od japanki

Stiže ljeto i svakako će biti interesantno nositi šarenu obuću. Svaki dan ćete vjerovatno provoditi u laganoj obući, a mi vam dajemo ideju kako da od prošlogodišnje obuće napravite novu. Uradi sam proizvodi uvijek su zanimljiviji od onih kupovnih, zato bacite se na posao!

Potrebno vam je:

  • Makaze
  • Šareno platno dužine oko pola metra, a širine oko 30 cm
  • Japanke

Postupak:

  • Izrežite komad platna po vašem izboru, dužine otprilike pola metra, a širine 30-ak cm. Zatim platno presavijte uz duž, na pola i provucite ga kroz vrh japanki. Na ovom dijelu zavežite čvor, obujte japanke i provjerite da li će vas čvor žuljati. Podesite tako da možete nesmetano i lako obuvati svoje nove sandale i da dužina platna bude tačno na polovini. Zatim izujte japanke i jedan kraj platna omotajte oko jedne trake japanki, pa isti proces učinite i sa drugom trakom. Ponovo obujtesandale, ukrstite platno iza stopala, zatim još jednom i za kraj naprijed zavežite veliku mašnu.
  • Ovo platno prethodno možete i porubiti na mašini za šivanje. To ćete učiniti veoma lako, tako što ćete presaviti uz duž traku, okrenutu prema naličju. Prošiti uz rub platna i izvrnuti ponovo platno prema licu dezena. Porubljivanjem ćete izbjeći paranje materijala na njegovim rubovima. Međutim, ako se odlučite na pamuk ili neki drugi materijal koji se ne para na krajevima, onda porubljivanje možete i izostaviti.

Ovaj video može vam pomoći da pratite postupak.

Pogledajte i slike koje vam odlično mogu pomoći u realizovanju ovog poduhvata. U samo par minuta i jako malo truda dobićete fantastičnu obuću koju možete mijenjati svaki dan korišenjem različitih dezena platna. Ono što je odlično kod ovih staro-novih sandala je lako održavanje. Skinete platno, operete i osušite u mašini. Zatim ga ponovo umotate na prethodno opisani način. Vaše nove sandale će biti čiste, a osvježene novim bojama. Kombinujte platno uz odjeću koju trenutno nosite i sigurno ćete izmamiti dosta komplimenata za originalnost. Pokušajte i izuzetno odvažnu šik kontrastnu kombinaciju različitih boja platna. Jednu japanku ukrasite plavom bojom, a drugu žutom. Interesantno je i ako koristite tri boje, motajući krajeve traka u pletenicu. Ubacte i koju perlu, neki svjetlucavi modni detalj i dobićete svečaniju kombinaciju. Izbor je ogroman, samo se morate aktivirati.