Kako napraviti prsten za salvete – dekoracija salvetama

Jedan od posebnih detalja na vašem stolu u novogodišnjoj noći ili tokom božićnih praznika svakako je dekoracija pribora za jelo. Pored sveukupne slike prostorije u kojoj se ručava, mirisa hrane, vaši gosti prvo će se susresti sa priborom sa jelo. Čim sjednu za sto posebnu pažnju će im odvući način na koji ste umotali pribor. Evo mi vam predlažemo da sa ovim prstenom salvete složite u oblik lepeze.

Predstavljam vam ideju kako jeftino i brzo možete napraviti šik prsten u koji ćete umorati salvetu sa priborom za jelo. Sve što vam treba za izradu ovih prstenova je: katronska tuba (najčešće je u domaćinstvu imate od iskorišćenih folija), makaze, skalpel, lenjir, ljepilo, prozirni papir, tkanina sa određenim dezenom (ili možete kombinovati bijelu tkaninu sa nekim ukrasom koji ćete kasnije nalijepiti), ljepljiva traka (izolir ili komadić neke tanje trake koju ćete zalijepiti unutar kruga).

  1. Uzmite kartonsku tubu, što širu nađete to bolje, i olovkom zabilježite mjeru. Osnovna dužina prstena trebala bi biti 5 ili 6 cm, zavisi šta ste sve mislili od pribora za jelo staviti. Nakon što ste zabilježili mjeru, trebate isjeći jedan prsten-držač. Od jedne standard kartonske tube može se napraviti od 6 do 8 prstenova. Najbolje bi bilo da odmah zabilježite mjere za ostale prsteno, uskratićete sebi vrijeme. Uzmite oštri skalpel i pažljivo isjecite sve dijelove kartona.
  2. Nakon što se obložili prstenove, pobrinite se oko ukrasne tkanine koju ste izabrali za prstenove. Ukrasna tkanina treba da je skoro 3 puta veća od kartonskog dijela, pošto i iznutra treba da obloži prsten. Znači, isjecite nekih 15 cm ukrasne tkanine za svaki prsten.
  3. Prsten iznutra i svana trebate da izlijepite ljepilom, a zatim da prislonite komad tkanine. Unutar trebate da polagano slažete tkaninu, dio po dio kako se ne bi stvorili veliki nabori. Prvo pokušajte sa jednom i provjerite da li ste dobre mjere napravili. Imajte strpljenja u ovom koraku.
  4. Kako bi se prsten i iznutra pričvrstio i izbjegle nezgode pred gostima, iznutra ga umotajte izolir trakom u jednoj od nijansi tkanine, ili iskoristite neki komad tkanine koji ćete u središnji dio unutrašnje strane kruga prilijepiti. Iskoristite olovku kojom ste bilježili mjere da učvrstite unutrašnju stanu. Uspješno ste napravili prsten za vaš pribor za jelo! Najbitnije je da ste pažljivi pri lijepljenju ukrasne tkanine kako biste izbjegli neravnine. Koristite provjereno efikasno ljepilo i kombinujte različite tkanine za prstenove.

Ovakvom kreacijom oduševićete ukucane i goste, te za svaku narednu priliku možete ih izvući iz ostave. Kasnije možete dodavati neke sitne detalje poput nekih ukrasa ili cvijeća. Uspješan rad! Na ovom videu možete pogledati još jednu veoma lijepu kreaciju u morskom stilu