Kako napraviti naušnice od kože

Kako da pravilno iskoristite dotrajale i neupotrebljive komade odjeće? Kako i zbog čega da napravite selekciju prije no što se riješite nekih stvari? Ja vam predlažem iskorišćavanje iznosanih komada odjeće i obuće od kože za pravljenje naušnica (minđuša). Pogledajte u ostavi pošto uvijek postoji mogućnost da se tu nalaze: stare jakne i cipele, ispucale kape, neke futrole, stare torbe. Vama trebaju ti komadi od kože jer ćete od njih stvoriti baš naušnice po želji.

Ukoliko vašoj kolekciji nedostaju naušnice zagasitih boja, zavirite još u ormare roditelja, bake ili dede. Možda vam baš trebaju naušnice jarkih boja za posebnu zabavu, te potražite dječje iznosane stvari. Svakako posjetite krojački salon u komšiluku i zatražite male komade kože. Ionako će to da izbace u smeće, preteknite ih i oni će vam izaći u susret.

Potreban materijal za naušnice od kože

Ovo je neohodni alat i materijal prije rada: komadići kože oštre makaze metalni dio za naušnice tzv. udice koje se mogu naći u više boja (po komadu 0,5 km) kliješta nož, šilo.

  1. Prvi korak je da izdvojite poseban dio kartona ili novina za vaš kutak u kojem ćete složiti alat i materijal. Napravite na kartonu 3 promjera za naušnice različitih veličina. Možete da uzmete i iskopirate ovaj omjer na fotografiji koju vam prilažem ili da proizvoljno, po želji, to napravite. Mislim da veličina donekle i zavisi od vrste kože koju imate. Ako želite veći nakit, trebaće vam deblja koža, jer će ljepše i postanije izgleda.
  2. Makaze neka su vam pri ruci, udahnite duboko i skoncentriši te se. Isjecite po 2 puta svaku veličinu iz istog kožnog materijala. Da, da, ako smatrate da biste mogli eksperimentisati sa bojama, tj. da imate različite minđuše, podržavam dokle sve ostanete u granicama kombinovanja po tonovima, bez velikih oscilacija.
  3. Pošto ste isjekli odgovarajuće veličine, složite ih u zamišljeni redosljed. Naredni korak u izradi sastoji se od toga da napravite rupe na koži u koje ćete kasnije moći da provučete metalni dio. Rupe bi trebale da budu na vrhu materijala, otprilike 1 centrimetar od vrha, te zatim da hemijskom olovkom vrlo tanko označite rupe na svakom komadicu kože. Rupu biste trebali praviti makazama koje su zatvorene, šilom ili šarafcigerom i to na ovaj način. Morate rupu praviti sa vanjske strane ka unutrašnjoj kako bi se rupa i dijelovi kože što manje vidjeli. Ponovite ovaj korak za narednu grupu kožnog materijala.
  4. Potražite metalne udice kojima ćete konačno upecati vaše naušnice. Za sve one koje su alergične na metal, u bolje opremljenim radnjama možete naći pozlaćene udice, ili ih skinete sa nekim minđuša koje ste izgustirali. Zakačite udicu i pričvrstite kliještima. Ponovite sa narednim komadom. I učinjeno je!

Interesantne ideje možete naći i na ovom videu.

Ponosito nosite svoj rad i pohvalite se, ako vas neko upita gdje ste to kupili, jer imate unikat. Za posebne prilike uvijek možete kombinovati različite boje kože i ostaviti upečatljiv utisak. Maštajte i ostvarujte.