Kako napraviti mlince

Većina stvari neophodnih za pripremu bilo kojeg obroka, pa i onog najzahtjevnijeg, dostupna je u već gotovoj smjesi na policama najbližeg hiper marketa u komšiluku.

Međutim, zbog te činjenice jasno je da  trpi kvalitet ishrane i naš novčanik, koji će da oslabi nakon takvih kupovina! Naš jedini dobitak jeste vrijeme mada, ukoliko se odlučite da napravite zabavu od spremanja hrane, stvorićete idealnu ravnotežu pravilnog korišćenja vremena i druženja sa omiljenim vam osobama.

Ovaj put predlažemo vam da u svome domu pripremite  prilog glavnom jelu i to tijesto u obliku tankih listića, prelivenih toplom vodom. Inače, ovaj prilog nosi naziv mlinci i idealan je u kombinaciji sa  purećim mesom, tačnije prelivom od  sosa u kojem se pekla purica.  Mlinci se mogu pripremiti i sa bilo kojom drugom vrstom mesa, salatama,  mogu se jesti preliveni supama, ili čak da posluže kao predjelo prelivano hladnim umakom. Ovu tjesteninu prelijte samo hladnom pavlakom i sa nekoliko kapi maslinovog ulja, zapecite u rerni na nekoliko minuta i uživajte u hrskavim zalogajima brzo spremljenog obroka.

Mlinci su vrsta tijesta koje se pravi od pšeničnog brašna, vode i jaja, s tim da neki kuvari dodaju smeđi šećer u tu smjesu. Stoga, neophodni sastojci za izradu ovakvog priloga, kojeg će kušati četiri osobe, su u ovoj mjeri:

  • 300g pšeničnog brašna tip 550
  • 3 g soli
  • 1-2 jajeta
  • 200 ml tople vode
  • 1 kašičica smeđeg šećera (po želji)
  • 1 kašika maslinovog ulja

Način pripreme mlinaca:

1.  Od brašna, soli, jaja i mlake vode umijesi se smjesa glatkog tijesta, dobro izgnječena kako ne bi ispalo pretvrdo tijesto.

2. Nakon što ste to napravili i što je tijesto odstojalo pola sata, izdjelite ga na 4-5 jednakih dijelova, zatim svaki dio posebno razvaljajte u tanki mlinac mjere 40x30cm (mada vi to podešavajte po želji i namjeni). Možete napraviti i okrugli oblik ako želite pripremiti posebnu dekoraciju. Kada razvaljate mlinac, trebate paziti samo na jednu stvar a to je da tijesto ne bude pretanko.

3. Tako pripremljene mlince sada trebate ispeći. Najbolje bi bilo kada biste mogli sve zajedno, ali to zavisi od veličine vaše rerne i tepsije. Tepsiju namažite maslinovim uljem, složite tijesto i stavite da se peče na 230 stepeni oko 7 minuta. Ukoliko želite da mlinci poprime tamniju boju, kao da su pečeni na žaru (nešto slično kao i tortilje) možete da ih poredate na žicu u vašem šporetu.

4. Nakon što su se ispekli, ostaje vam da mlince sitno iskomadate, uglavnom su to nepravilni oblici i prelijete zaslanjenom kipućom vodom i tu ostavite na nekih 5 minuta. Poslije isteka vremena predviđenog za boravljenje u vodi, iscjedite ih i poslužite prelivene toplim umakom od pečenog mesa kojeg ste namijenili za tu priliku. Ako želite mlince još hrskavije, možete ih zapeći u rerni na minut-dva nakon što ste ih prelili tim umakom.
Mlinci na neki način imitiraju meso jer su se okitili njihovim mirisom i posebnom aromom od  sosa. Kada primjetite da vaši ukucani ili gosti za vrijeme obroka pojedu više mlinaca nego mesa, znajte da ste uspjeli u izradi.  Prijatno!