Kako napraviti mladi sir

Domaći bakin mladi sir, prepun mirisa i aroma čiste prirode. Tako ukusan i zdrav, svima nam se urezao u sjećanje i svima nam nedostaje.

Zbog načina života kojim se danas ljudi služe, malo ko je u mogućnosti da sebi prijušti izlet do bake i njene kuhinje, ili da odvoji vremena za samostalno pripremanje nekog tradicijonalnog specijaliteta.

Većina se odlučuje za izlet do supermarketa, u kojem spremni čekaju rafovi sa širokim asortimanom uvoznih proizvoda. Međutim, za vas koji ste voljni da zarad ukusa, zdravlja i tradicije odvojite malo vremena, zasučete rukave i upustite se u mliječnu pustolovinu, evo šta vam je potrebno.

Neophodni sastojci za izradu mladog sira:

  • za 1 kg sira potrebno je oko 5l mlijeka (procjenite koliko želite, najbolje je ako možete naći domaće mlijeko ili bar da pazarite nekuvano mlijeko u kesici)
  • kiselo mlijeko ili maja-sirište (jedna supena kašika)
  • so
  • limun (u nekim receptima može se naći i upotreba limuna pri stvaranju sira, slobodno isprobajte)
  • oklagija
  • gaza

Način pripreme mladog sira:

1. Nekuvano mlijeko zagrijati na 37-38 stepeni, uz stalno miješanje drvenom kašikom kako ne bi kojim slučajem zagorilo, te zatim dodati kiselo mlijeko ili sirište. Tu masu miješati nekih par minuta i ostaviti da  odstoji sat vremena.

2. Kroz to vrijeme koje ste ostavili, mlijeko polagano prelazi u tvrđu masu. Nakon što je prošlo tih sat vremena, isjecite dobijenu zgusnutu smjesu na kockice i ostavite još 15 minuta na hlađenju.

3.  U narednom koraku vrijeme je za upotrebu oklagije i gaze. Deblju tkaninu ili gazu vežite za  krajeve oklagije i polako spojite ka sredini. U tu gazu smjestite zgusnuto mlijeko i ostavite da se procjedi nekoliko minuta, naravno, ispod pripremite neku posudu u koju će se slijevati ostatak tečnosti- surutka.

4. Nakon što tečnost prestane da kaplje, ostavite dobijeni sir u posudu koju ste namijenili za njega. Kako bi se još bolje iscjedio, poklopite ga nečim teškim (npr. kamenom koji koristite da poklopite kiseli kupus) i ostavite da se na taj način iscjedi još nekih sat, dva vremena. 5. Vaš sir još malo pa će biti spreman za degustaciju, samo što trebate da ga posolite odozgo, poklopite tanjirom i ponovo pritisnete kako bi se što bolje iscjedio. Nakon što odstoji preko noći i pusti malo surutke, ocjedite i isjecite na komade sir vaše proizvodnje. Probajte, usudite se i možda započnete svoj samostalni posao!

Eto, nije teško kao što izgleda zar ne? Testirajte svoje kulinarske sposobnosti i počastite se krajnjim rezultatom. Vaša baka, a i vi sami, će biti ponosna na vas i vašu mliječnu kreaciju. Uživajte i prijatno!