Kako napraviti mini frižider od kućnih predmeta


Često se desi da se nadjemo u situaciji u sredini ljetnje sparine i želimo da prenesemo neko osvježavajuće piće ili led. Zamislite se sada sa svojim ledom nasred ulice i led naglo počinje da se topi. Frižidera nema nigdje u blizini niti bilo čega drugog što bi vam bilo od koristi da ga spasite. Na svu sreću postoji mnoštvo stvari koje bi vam mogle pomoći. Recimo, već je opšte poznato da crna boja privlači svjetolost pa tako i toplinu, dok ga bijeli, prozirni ili reflektivni materijali odbijaju. I kombinacijom ovakvih materijala ledene kocke jedno vrijeme ostaju netaknute bez pomoći frižidera.

Prvo treba da omotate jednu ledenu kocku u foliju, a drugu stavite u posudu. Ta druga kocka vam služi kao kontrolna. Zatim omotajte zamotanu kocku leda sa jos barem dva sloja papira od novina. Ova dva materijala su dobri izolatori i trebali bi da održavaju temperaturu vašeg leda.

Jedan poklopac kutije poklopite i iskoristite selotep da bi sačuvali ledenu kocku od zaliska unutar kutije. Kako vazduh može biti dobar izolator, sakrivanje ledene kocke iskoristiće izolaciono svojstvo.Sada zatvorite kutiju i oblijepite je selotepom.

Kutiju sada omotajte aluminijskom folijom tako da sjajni dio bude okrenut prema unutra. Ovako će aluminijum da reflektira hladnoću nazad prema kutiji, odnosno kocki leda, stvarajući umjetni frižider i tako jedno vrijeme stvara neophodnu temperaturu za održavanje oblika kocke leda.

Za oko sat i po vremena vratite se da provjerite razliku izmedju 2 kocke. Ona koja je bila u običnoj posudi, trebalo bi da se pretvorila potpuno u vodu. Ona koja je bila postavljena u izolovanu kutiju, trebala bi očuvati svoj oblik. Dakle, sad smo provjerili učinkovitost ovog izuma.

Uz pomoć ovoga mini frižidera sada možete bez problema da prenosite led, kao i pića, kolače, torte i mnoge druge poslastice, predmete i druge stvari bez problema. Ovo su samo neke od mnogih upotrijebljivih kućnih stvari koje se mogu upotrijebiti za sačuvavanje svježine i temperature namirnica, sokova i drugih potrebština kojima je hladnoća neophodna. {loadposition ad1}