Kako napraviti minđuše od žice i perlica

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U današnje vrijeme možete kupiti mnogo jeftinog nakita. Međutim, ukoliko izradite poseban par minđuša samo za sebe budite sigurni da će to biti nešto unikatno, nešto što će biti baš po vašoj mjeri. Predastavićemo vam nekoliko načina na koje možete oblikaovati žicu i kreirati različite oblike nakita.

Potrebno vam je:

 • bakarna, srebrna ili žica zlatne boje
 • perlice i ukrasi raznih veličina, boja i oblika
 • kukice za minđuše 
 • kliješta za rezanje žice
 • kliješta za oblikovanje žice
 1. Za prvi par minđuša potrebno vam je svega 5 cm žice za svaku minđušu. Dakle, odsjecite dva puta po 10 cm žice. Pripremite perlice i kukice. Sve stavite na ravnu površinu, za to je najbolji  metalni poklopac da ne bi izgubili perle i žice.


Napravite krugić od jednog kraja žice tako što ćete je omotati dva puta oko kliješta za oblikovanje žice.

 1.  Na krugić stavite kukicu za minđuše i dobro stisnite da se kukica pričvrsti. Preostali kraj žice lagano izravnajte i naredajte naizmjenično jednu manju i jednu veću perlu. Završite sa manjom perlom tako da ostavite slobodno 1 cm žice koji će vam poslužiti za učvršćivanje minđuše. Kliještima za oblikovanje omotajte žicu oko sitnije parlice i dobro je učvrstite. Pazite da žicu ne sječete previše jako da ne bi popucala. Napravite na isti način i drugu minđušu i vaš prvi par je završen.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 2. Druge minđuše možete praviti na isti način. Sada odsijecite 15cm žice. Ponovo napravite krugić, zatim zakačite kukicu na jedan kraj žice. Preostali dio savijte u jednu krivu liniju. Naredajte 10-ak perlica srednje veličine, zatim ukrasni cvijet i isto tolio perlica iste veličine. Na kraju stavite sitniju perlu i oko nje omotajte žicu, dobro pričvrstite. Rukama malo popravite oblik i odsijecite višak žice. Budite pažlljivi sa odsijecanjem žice, jer uvijek trebate prvo dobro učvrstiti kopče i spojeve na nakitu da se ne bi raspao.                                                                                                                                                             

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 3. Izvojite 2cm žice. pričvrstite kukicu i redajte ravno 10-ak perlica. Stavite veću perlicu i redajte dalje 20-ak manjih perli. Formirajte krug koji počinje od veće perle. Provucite žicu kroz veću perlu i tu učvrstite posljednji kraj žice. Pazite da formirate krug ili neki ovalni oblik od žice i perli. To možete na kraju izvesti prstima kada pričvrstite žicu. Odsijecite višak i napravite još jedan par istih minđuša. ovakve minđuše možete praviti i pomoću čvršćeg konca. Samo umjesto žice koristite konac i iglu. Gorni i donji kraj minđuše pričvrste tako da nekoliko puta provučete konac kroz sitniju perlu na kraju napravite čvor. Ove minđuše možete vidjeti na prvoj slici. To su prva i treća minđuša po redu.

Sljedeći par minđuša je malo komplikovaniji samo zbog ukrasne spirale. Zbog toga bi bilo najbolje da prvo naučite izraditi spiralu. Obmotajte žicu oko kliješta za oblikovanje u krug

.

Pazite da širite krug prema širem dijelu kliješta, oblikujući spiralu koja izgleda kao feder. Skinite dobijenu spralu sa klijesta i stisnite je tako da dobijete krug koji se sastoji iz više manjih kružnica. Ovakvu spiralu možete praviti na početku, na kraju ili kao u našem primjeru u sredini minđuše. Započinjete na isti način kao u prethodne dva oblika, samo odvajate 25cm žice. Na slobodni kraj redajte sitnije perle raznih boja, zatim obmotajte 5cm žice oko kliješta u obliku federa. Izvucite kliješta, stisnite tako da dobijete spiralicu.


Preostali kraj žice izravnajte i na njega naredajte isti broj perli. Pomoću poslednje perlice učvrstite minđušu.Ovu minđušu možete vidjeti na prvoj slici. To je druga po redu minđuša.

Možda vam prvi napravljeni par nakita neće izgledati zadovoljavajuće ali je veoma dobro to što uvijek možete prepraviljati i formirati drugačije oblike, ili jednostavno  sve pokvariti i početi iznova. Možda vas ove naše ideje navedu i na neku novu kreativniju varijantu nakita. Bitno je samo pokušavati i kombinovati na onaj način koji vama odgovara. Ukoliko uživate u ovom hobiju, neće vam biti teško za par minuta napraviti nekoliko različitih minđuša. Možda će vam trebati čak i manje vremena nego što bi vam trebalo da u prodavnici pronađete odgovarajući nakit. Za svečanu varijantu minđuša spremili smo ovaj članak za vas: “Kako napraviti minđuše.”