Kako napraviti melem od nevena

Za sve one koji izvor zdravlja vole potražiti u prirodi, donosimo vam zanimljivu priču o nevenu. Ovaj čudesni cvijet u Evropskim vrtovima uzgaja se još od XII vijeka a porijeklom je iz Egipta. Ljekovita svojstva ove biljke poznavali su i njima se rado koristili Rimljani. U Antičko vrijeme neven se koristio za lječenje upala, infekcija, kožnih bolesti, bolesti probavnih organa, zatim kao ljekovito sredstvo protiv kuge i žutice te lakših oboljenja. Osim u pomenute svrhe, neven se koristio i kao začin a nazivali su ga i čarobnom biljkom. Vjerujem da će ljekovita svojstva ovog cvijeta biti učinkovita i vama.

Zanimljivo je reći da je cvijet nevena nekada služio kao pokazatelj vremenske prognoze. Tako se smatralo da ako su cvjetovi nevena otvoreni oko sedam sati, moglo se očekivati lijepo vrijeme tokom cijelog dana. Ako su pak bili zatvoreni, mogla se očekivati kiša.

Ako ste se odlučili da sami uzgajate neven treba da znate da je to jednogodišnja rijetko dvogodišnja biljka iz porodice glavočika. Latinski naziv ove biljke je kalendula. Neven raste u visinu od 30 do 50 cm i najčešće se sadi u vrtovima ali možete ga zasaditi i u veću saksiju. Osim što ima ljekovita svojstava, neven pljeni svojom ljepotom pa ga mnogi sade isključivo kao ukrasnu biljku.

Neven se sije početkom aprila. Neven ima tamno zelene, duguljaste listove i žute ili narandžaste cvijetove. Cvijetovi nevena podsjećaju na tratinčice. Stabljika ovog cvijeta je razgranata, uspravna i obrasla sitnim dlačicama. U pravljenju raznih ljekovitih napitaka, krema i melema uglavnom se koristi cvijet.. Moguće je, uz puteve i plotove, naći i divlji neven. Za one koji nisu u mogućnosti da uzgajaju ovaj cvijet, neven možete kupiti u apotekama, drogerijama i prodavnicama zdrave hrane.

Cvjetove nevena najbolje je da sakupljate u junu, julu i avgustu mjesecu. Ubrane cvijetove sušite na prozračnom mjestu u hladu ali na toplom vremenu i tempreaturi do 35°C jer sušenje mora biti brzo. Ovim načinom sušenja očuvaćete prirodnu boju nevena. Kada se cvijetovi osuše, odvojite od njih latice te ih naknadno još sušite. Od cvijetova se načešće prave tinkture ili mast dok se listovi rijetko koriste. Sušeni cvjetovi nevena koristite se kao ekstrakt za prirodnu boju u prehramenoj industriji i kozmetici.

Uloga nevena nije se mnogo promijenila od antičkog doba tako da se i danas koristi u liječenju kožnih oboljenja a isto tako i kao začin. Čaj od nevena djeluje protiv bakteija i razvoja gljivica na koži. Neven potiče prokrvljenost i razvoj novih ćelija, pa se koristi za zarastanje rana. Upotrebljava se izvana kao melem za ožiljke, upale vena, hemoroide i kožne bolesti. Takođe, izvana se upotrebljava kod pojave bradavica, akni, fistula, cista, psorijaze, čireva, ekcema i ozeblina, ljuštenja kože, masne kože, osipa, urtikarije, rana, ugriza i uboda insekata.

Neven se kristi u kozmetici kao važan sastojak mnogih krema za njegu kože. Jednako ga mogu kosititi kako mladi tako i stari. Svojim sastojcima, neven omekšava kožu i daje joj vlažnost. Kreme i preparate od nevena mogu korisitit i zdrave osobe.

Melem od nevena

Melem od nevena možete napraviti sami veoma jednostavno. Sastojke možete nabaviti u apotekama, drogerijama, prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama. Za melem od nevena potrebno vam je:

  • 50 g suvih cvijetova nevena
  • 0, 5 litara maslinovog ulja ili ulja od kikirikija
  • 40 g kakao maslaca
  • 40 g pčelinjeg voska

Cvijetove nevena potopite u ulje i držite u zatvorenoj staklenoj tegli dvije do tri sedmice na toplom mjestu. Nakon tog vremena, ulje procijedite u šerpu i zagrijte ali vodite računa da ga skinete sa šporeta prije nego prokuva. Potom dodajte kakao maslac i pčelinji vosak. Smjesu možete držati na šporetu na laganoj temperaturi dok se maslac i vosak ne istope, uz povremeno mješanje. Smjesu potom ostavite da se ohladi i prije nego se počne stezati rasporedite je u manje staklene tegle koje ste namjenili za čuvanje melema. Melem se koristi izvana a kao što smo rekli, namjena mu je višestruka.

Čaj od nevena

Za sve one koji imaju čir na želucu savjetujemo da piju čaj od nevena jer svojim djelovanjem povoljno djeluje na sluznicu i crijeva. Čaj od nevena preporučuje se i djevojkama i ženama sa neredvonom mensturacijom. U tom slučaju čaj treba da se pije dva do tri puta dnevno po jednu šolju, sedam dana prije početka mensturacije. Čaju od nevena pridaje se i svojstvo pročišćivača krvi pa ga je dobro koristiti prilikom detoksikacije. Čaj možete nabaviti u apotekama a možete i sami da osušite cvijetove kao što smo već naveli. Jednu kašičicu cvijetova potopite 0,2 l vrele vode, poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Važno je napomenuti da neven može, kod osoba alergičnih na ambroziju, izazvati alergijske reakcije. U tom slučaju, preparate od nevena treba izbjegavati. Trudnice treba da budu oprezne pri uzimanju čaja od nevena. Ne prepoučuje se korišćenje nevena kod osoba sa tumorom na janicima ili dojkama.