Kako napraviti lokne

Hladni dani donose posebno velikog „ neprijatelja“ ženskih frizura. Oh da, njegovo cijenjeno ime je vlažnost vazduha. Dok krijem razbarušenu i naelektrisanu kosu pod kapom, posmatram radnicu za kasom. Kovrdže joj se prelivaju i utapaju u svilene valove, a ja samo pomišljam toga trenutka: kako li je lijepo imati ovakvu kosu. Hm! Da li je to samo plod genetike? Kako sam sebi napraviti lokne koje će izgledi poput prirodnih?

Industrijski preparati i prirodne alternative za lokne

Lokne se po osnovnom izgledu mogu razvrstati na krupne, sitne, ili  talasaste i afro lokne, mada je jasno da svaki tip kose ne može da iznese zamišljeni kovrdžavi izgled ili da ga zadrži na duže vrijeme. Upravo zbog različitih vrsta kose kozmetičko tržište je svoje rafove ispunilo mnogobrojnim preparatima, a kompanije za proizvodnju frizerske opreme često plasiraju nove sprave za samostalno, brzo i efikasno pravljenje lokni, a sve u cilju pomoći onima koji ih žarko žele.

Prva i glavna njega polazi od korišćenja kozmetičkih bočica u vidu šampona i odgovarajućeg regeneratora za kosu kao i sredstava koja se nanose prije sušenja kose a služe za zaštitu od toplote i daju sjaj kosi.

Naredni korak predstavlja nanošenje pjene koja ubrzava stvaranje lokni. Ovaj korak trebao bi da bude obavezan  pri pokušaju kovrdžanja kose! Međutim, usljed nedostatka novčanih sredstava ili prosto zaboravnosti da se treba obnoviti sa kozmetičkim preparatima, iz frižidera izvući pivo i u manjim količinama, u više navrata, nanositi na kosu. Miris piva nakon nekog vremena( oko jedan sat) izlapi, ali njegova osnovna tvar pripomogne da lokne postanu i ostanu čvršće. Radi boljeg efekta neki stručnjaci preporučuju da se pivo zagrije. Slobodno eksperimentišite!

Želja za valovitom kosom oduvijek je bila sa nama.

Pletenice, vikleri, papilotne alati za pravljenje lokni

Od davnina rabljena i uvijek jednostavna pletenica će, ukoliko se ostavi duže vrijeme na glavi ili  čak prenoći sa njom, dati kosi veoma fin loknast izgled. Ako želite gušće lokne, kosu raspodijelite na više tanjih pramenova i ispletite pletuške. Dobronamjerna napomena: ispletite pletenicu dok je kosa pola osušena, jer je efekat  poslije dugotrajniji, što je svakako bolje. Za nekoga ko ima prirodno blago kovdžavu kosu i nedostaje mu samo mali podsticaj, predlažem pravljenje punđe koja treba da ostane tokom noći.

Vikleri su moj naredni prijedlog. Pored toga što su ekonomični i jednostavni za upotrebu, postoje u više vrsta i zbog toga su prilagodljivi  svim tipovima kose. Topli vikleri su jedni od najstarijih, napravljeni su iz dva dijela i poprilično teže te ne mogu dugo stajati na glavi.  Zahtijevaju mnogo vremena i strpljena, ali daju dobre rezultate.  Čičak- vikleri naredni su u razvoju, veoma su jednostani za nanošenje, ali njihov najveći nedostatak je u nepričvršćenosti, pošto samo u jednom trenutku mogu da skliznu sa kose.  Sa njima lokne postaju opušteno, tj. talasasto ukovrdžane, i bez dugog trajanja.

Dugačke, spužvaste papilotne, sa taknom žicom unutra, najpraktičnije su za sve one koji su spremni prespavati u njima bez velikih bolova i u naredni dan ušetati sa loknama koje padaju po ramenima. Najbolja zamjena za njih, a moja omiljena, sačinjena je od komadića starih i dotrajalih majica. Od milja ta pomagala za lokne nazvana su krpice. Pramen kose se uvije na njih, ka unutrašnjosti okreće i pritegne na vrhu. Najbolji efekat pokazuju na dužim kosama. Pažnja: ne razbacavajte ih po kući kako se neko ne bi zbunio i odložio ih u korpu za smeće.

Još malo o metodama “lokniranja”

Svi dosadašnji prijedlozi imaju jednu zajedničku crtu, a to je da najbolje rezultate pokazuju ukoliko se duži vremenski period zadrže na glavi. Užurban način zivota, iznenadni poziv na zabavu povlači i instant frizuru. Lokne mogu nastati u periodu dok se suši kosa ako posjedujete fen sa difuzerom. Takav fen može se pronaći u bolje snabdjevenim prodavnicama i to po pristupačnoj cijeni (od 40km). Savjet za upotrebu ovakvog fena: zrak koji suši kosu bi trebao ići ka gore uz često gnječenje pramenova.

Posebna sprava, figaro, je jedna od najštetnijih za kosu i trebali biste je koristiti što rjeđe. Topli metalni dio je u direktnom dodiru sa dlakom, upravo zbog te toplote rezultati su dobri, a pramenovi se mogu uvijati u različite smjerove u zavisnosti kakav izgled želite postići. Glasam za kombinovanje, lokne izgledaju prirodnije i šik. Sve naredne spravice koja su izlazile imaju posebnu mjeru, odnosno regulator toplote. Fen-četka je nešto između fena i figara. Lokne sa njim ne mogu biti guste, nego odaju izgled glumica iz 50-ih godina. Retro je uvijek dobrodošao. Posljednje sredsto o kome ću govoriti jeste posebna pegla za kovrdže. Iako na tren zvuči paradoksalno, ova pegla ne ispravlja kosu. Prvo bi se kosa trebala isfenirati četkom ili dobro prosušiti, a zatim početi pramen po pramen izvijati ka krajevima, možete birati gustoću lokni a učinak traje do nekoliko dana. Svakako pohvalno.

Možda je nekada najlakše zavezati rep, prekriti šeširom, ali ako biste se samo malo potrudili vaša kosa bi naprosto zasjala. Fen, viklere ili krpice iz ormara izvucite, uz pravilnu njegu tokom i poslije pranja, i započnite valove.