Kako napraviti lampu

Dosadile su vam stare stone lampe koje sve izgledaju jednako, želite nekako da osvežite svoju sobu a imate slobodnog vremena? Ako je tako, onda je ručna izrada ‘knjiga- lampe’ ono što vam je potrebno! Lako se pravi, ne zahteva mnogo ni truda ni sredstava, a doneće vašem stanu potpuno novi sjaj.

Ono što vam je neophodno za ostvarenje ovakvog podviga je dobra volja, vaša stara lampa (koju ste rešili da žrtvujete) i jedna velika kniga/ sveska A4 formata sa debelim koricama. Kako da i vaš zid ‘naučite’ da sija, objasniću vam u sledećim koracima.

  1. Sjenilo ili okvir za lampu. Pronađite staru neupotrebljivu knjigu (možete iskoristiti na primer stari kuvar ili otići do knjižare i nabaviti debelu svesku sa tvrdim koricama) i pažljivo je isecite tako da dobije oblik sa slike. Za sečenje potražite malu testeru koju ste koristili u osnovnoj školi za tehničko obrazovanje ili možete jednostavno uzeti bonsek. Ako želite da dodate malo neobičnosti celoj stvari, možete ofarbati listove u različite boje, izlepiti ih aluminijumskom folijom tako da kasnije dobijete ‘disco- ball’ efekat. Sada, kada imate pripremljen okvir, na red dolazi elektrika.
  2. Razmontirajte vašu staru lampu tako da iz nje izvadite kabal sa grlom za sijalicu. Ostali delovi vam nisu potrebni pa ih slobodno možete baciti. Na mestu gde se kabal spaja sa grlom, pričvrstite metalnu šipku veličine 5- 7 cm, koju ćete ekserom ili šarafom zakačiti za drugu šipku veličine običnog lenjira. Ova, druga, šipka mora biti veća od izreza koji ste napravili na knjizi, jer da bi mogla da drži sijalicu, mora jednim krajem biti čvrsto zavučena u korice a drugim zalepljena za suprotni kraj knjige.

  3. Sada dolazi zabavni deo, bušenje! Izmerite po 3cm dijagonalno na oba prva ćoška knjige i bušilicom probušite po rupu. Ona treba da bude toliko široka da kroz nju možete provući malo deblji konac (na primer pertlu) . Dužinu konca izmerite na samoj knjizi. Mora biti veća od širine knjige kada je otvorena. Provucite konac kroz rupe i na svakom kraju napravite veliki čvor. Umesto kanapa možete koristiti i meku žicu, ali ipak preporučujem prvu soluciju zbog cepanja papira.
  4. Sijalica. Pri postavljanju sijalice budite oprezni, ne zavrćite je ako je kabal uključen u struju i pazite da ne bude veća od 10- 15 W, zbog toplote! Ako poželite još malo dekorisanja uvek možete obojiti sijalicu, nadjite u radnji boju koja podnosi toplotu i zašarenite vaše svetlo. Još je ostalo da okačite svoju lampu. Otvorite je, listove raširite pažljivo i ravnomerno, i nađite joj odgovarajuće mesto podalje od prozora i vetra (zid, ormar… ) . Možete je postaviti na dva eksera, ili je čvrstim kanapom okačiti da visi.

Na kraji još ugasite svetlo i isprobajte vašu kreaciju, verujem da ćete uživati. Pozdrav!