Kako napraviti kiselo mlijeko

Pravljenje kiselog mlijeka nije nimalo komplikovano. Posebno se preporučuje praviti domaće kiselo mlijeko za bebe starije od šest mjeseci. Ovako napravljeno kiselo mlijeko nema konzervansa dok gotovi kupovni jogurti imaju mnogo nemliječnih dodataka. Takođe, ovo je veoma ukusna varijanta kiselog mlijeka.  Sve što vam treba za pravljenje jogurta je:

  • 1l mlijeka sa najmanje 2.8% masnoće
  • 3 supene kašike pavlake
  • 1 šerpa 
  • čista kuhinjska krpa

Prokuhajte litru mlijeka u šerpi i ostavite da se ohladi. Mlijeko treba da se ohladi do temperature oko 38 stepeni celzijusa. Ne morate mjeriti temperaturu nego otprilike odredite toplotu mlijeka. Treba biti malo toplije od sobne temperature. Dakle, ne vruće nego toplo mlijeko.  Zatim u šerpu sa mlijekom dodajte 3 supene kašike pavlake. Lagano promiješajte i pokrijte čistom kuhnjskom krpom. Ovu mješavinu ostavite na sobnoj temperaturi (20 stepeni i više). Potrebno je nekoliko sati da se mlijeko ukiseli. Ukoliko je prostorija u kojoj držite šerpicu toplija biće vam potrebno manje vremena. Provjeravajte kiselost mlijeka miješajući masu i kiselite do željene gustine.

Posebno je važno da sav pribor bude čist i da pazite na higijenu pri pravljenju bilo kojih mliječnih proizvoda. Kiselo mlijeko može biti veoma ukusan i zdrav obrok uz palentu  ili komad integralnog hljeba. 100ml ovako napravljenog jogurta sadrži oko 60kalorija. Obratite pažnju i na to da bebi dajete uvijek svježe napravljen jogurt. Vaša šestomjesečna beba i vi možete zajedno uživati u ovom obroku a da pri tome budete sigurni da je ovo kiselo mlijeko mnogo zdravije od onog kupovnog jer je kiseljenje ostvareno prirodnim putem bez dodavanja aditiva.