Kako napraviti i dekorisati tortu barbika

Vaša princeza slavi rođendan. Željeli bi joj napraviti tortu koja će joj biti zanimljiva ne samo zbog ukusa nego i zbog izgleda. Ukoliko vaša djevojčica voli da se igra barbikama ova će je torta sigurno oduševiti. Ovakav ukras za torte nije mnogo skup i veoma je interesantan posebno jer ste ga vi sami oblikovali.

Ono što vam je potrebno za ovakvu tortu je sljedeće:

  • Torta okruglog oblika_bilo koja po vašem izboru i receptu
  • 1l čvrsto izmućene slatke pavlake
  • boje za šlag u prahu
  • aluminijska folija
  • barbika –plastična
  • šprica za nanošenje šlaga

Kada pripremite sav materijal postavite barbiku na okruglu tacnu koja je otprilike veličine torte koju ste prethodno napravili. Prvo što treba da uradite je da omotate barbiku alu folijom formirajući haljinu. Najbolje je da uzmete veći komad folije da ne bi morali kasnije krpiti haljinu. Ne morate biti mnogo precizni jer ćete sve to kasnije pokriti šlagom. Potrebno je samo da haljinu od folije dobro stegnete oko barbike i napravite kroj po vašoj želji.

Sljedeći korak je priprema boje za šlag. U jednoj posudi ostavite pola šlaga bez dodavanja boje a u drugu dodajte željenu boju za šlag. Izaberite onu boju koju bi željeli da bude na haljini vaše barbike. Namažite foliju šlagom u boji u tankom sloju tako da prekrijete foliju.

Ubacite bijeli šlag u špricu i nanosite šlag na donji dio haljine. Nanosite krivudave vertikalne linije šlaga u krug po haljini kao što je prikazano na slici.

Zatim špricu napunite šlagom u boji i popunite praznine donjeg dijela haljine.

Trudite se da budete što precizniji jer je ovo i završni dio. Sada polako popunite i gornji dio haljine. Uzmite tanji kalup šprice i pažljivo popunite praznine.

Polako prenesite barbiku na tortu. Dobro utisnite foliju u fil. Na kraju haljinu pospite kokosovim brašnom da bi dobila prazničniji efekat I da biste pokrili određene nepravilnosti. Možete krajeve haljine ukrasiti višnjama, cijelim lješnjakom, orasima, čokoladnim bombobnicama. Ovdje je ispod haljine švarcvald torta, zato je haljina ukrašena višnjama. Ovo je sve po vašem izboru. Ukoliko imate boje za kolače pomoću kojih možete pisati ukrasite i njima dodatno haljinu kao na slici.

Ukoliko svi uzdahnu kada budete iznosili tortu a vaša malena bude zahtijevala da se igra sa barbikom iz torte, ukras vam je uspio. Uživajte u rođendanskoj žurki, duvanju svjećica i obavezno uslikajte svoj trud.