Kako napraviti domaću majonezu

Ugrubo posmatrano svijet bi se mogao podijeliti na ljubitelje kečapa i ljubitelje majoneza. U sredini su oni koji mogu da konzumiraju podjednako oba proizvoda, ali zato potajno nose u sebi opredjeljenje za jedno od ova dva dodatka jelima.

U posljednje vrijeme većina domaćica se odlučuje za kućnu izradu svih dodataka jelima kako bi stvorile što kvalitetniji proizvod bez velikog broja nezdravih dodataka i vještačkih boja. Još od 18.vijeka kada je na dvoru francuskog vladara Filipa II jedan od glavnih kuvara slučajno pomiješao u ulje žumance i nastavio dodavati ostale sastojke proizvodnja majoneza ne prestaje. U daljem tekstu donosimo vam jedan od načina pripreme i izrade ovog bijelo-žutog dodatka jelima.

Neophodne namirnice za izradu majoneze

  • 3 žumanceta
  • 1 kašičica soli
  • 1 čajna kašika senfa
  • 2 kafene šolje biljnog ulja ili maslinovog ulja (po želji)
  • 1 kafena šolja soka od limuna
  • 1 kašičica bibera u prahu
  • 1-2 kašike prokuvane vode
  • 1 kašika sirćeta (možei vinsko, jabukovo)

Način izrade majoneze prolazi kroz ove korake

1. Jedan od glavnih savjeta prije no što se počne sa pripremom jeste taj da prvo sve namirnice nekoliko sati prije upotrebe izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi. Smatra se da je bitno da su namirnice iste temperature kako bi majonez ispao najbolje.

2. Izdvojite posudu u kojoj ste mislili praviti majonez i prvo razdvojite 3 žumanceta. Količina namirnica koja je ovdje izdvojena dovoljna je za jedan litar, tako da računajte vašu posudu po toj mjeri. Bjelanca u osnovi ne idu u majonez, mada ih sudeći po nekih receptima koriste, tako da ih možete ostaviti u frižider za kasniju pripremu nekih slatkih čarolija.

3. U posudu sa žumancima dodajte soli i mutite mikserom oko 1 minut. Nakon toga, dodajte senfa i mutite narednih nekoliko minuta. Poseban savjet odnosi se na mućenje, kako bi se dobila jedinstvena masa od velike važnosti je da se ne prekida mućenje mikserom nego da se odmah namirnice dodavaju. Poslije dadavanja soli i senfa, vrijeme je za ulje. U počeku kap po kap treba da se ulijeva u posudu, a zatim u tankom mlazu. Pošto ova smjesa postane čvrsta dodaje se sok od limun, biber i sirćei nastavlja sa mućenjem jer smjesa treba da je što čvršća.

4. Ukoliko se slučajno desi da se majonez razmekša pri kraju pripeme ili ukoliko neki sastojci nisu odgovarajuće svježi, dodaje se malo prokuvane mlake vode u smjesu i nastavlja sa mućenjem. Majonez pripremljen na ovakav način odmah treba da se prelije u staklenu teglu, zatvori i ostavi na hlađnju nekih 8 do 10 dana.

Poslje toga vremena predviđenog za hlađenje isprobajte vaš kućno pripremljeni majonez i obradujte svoju porodicu. Prijatno vam želimo!