Kako napraviti dimnu bombu

{loadposition ad2}

Ako želite da napravite dimnu bombu, nalik na onu iz poznatih, mega popularnih, trash ninja filmova osamdesetih, ovo su koraci koje trebate poduzeti i materijali trebate napraviti. Dimnu bombu ovakve izrade možete naći u svim pirotehničkim prodavnicama. Dimna bomba iz pirotehnickih prodavnica se sastoji obično od kalij klorata (KClO3), šećera (saharoze), natrij bikarboanta (inače poznat kao soda za kuhanje), te organske boje u prahu, boje u koju želite da obojite dim vaše dimne bombe. Komercijalne dimne bombe, origanalne, je jako teško napraviti u originalu jer su nam potrebni materijali i alat koji nije tako lako dostupan. Međutim, prateći korake iz ovog uputstva možete napraviti dimnu bombu koja je gotovo jednako efektna kao i sve komercijalne dimne bombe.

Evo šta treba da nabavite:

  • šećer (običani šećer iz svakodnevne upotrebe)
  • kalijev nitrat poznat i kao salitra (KNO3 koji možete naći u bolje opskrbljenim poljoprivrednim apotekama, ili naručiti preko interneta)
  • tava
  • aluminijska folija. 

Jednom kada prikupite sve potrebne sastojke lako je napraviti dimnu bombu. Evo i kako:

1. Naspite KNO3 i šećer u tavu. Omjer ne mora da bude tačan ali je bitno da stavite više KNO3 nego šećera. Najbolji omjer bi bio 5:3. Naspite recimo 1.5 šolju KNO3 i 1 šolju šećera. Ako stavite jednaku količinu šećera biće teško zapaliti bombu i ona će gorjeti mnogo sporije.

2. Stavite tavu na jako laganu vatru. Najbolje da uključite ringlu šporeta na 1 ili eventualno 2. Miješajte smjesu kašikom laganim i dugim pokretima. Ako vidite da se granule šećera počinju topiti duž rubova, skinite tavu sa vatre i smanjite temperaturu, pa tek onda nastavite.

3. U suštini vi samo želite da karamelizirate šećer. Miješajte dok se svi sastojici ravnomjerno ne istope i sjedine, te dok ne dobiju tamnu boju karamela ili čokolade.

4. Tako pripremljenu smjesu prelijte preko komadića folije. Možete napraviti testni primjerak na malom komadiću folije. Ovako pripremljenu tečnost možete sipati i bilo kakav oblik koji od folije napravite. Oblik i veličina kalupa od folije utiču na to kako bomba gori i kako će izgledati dim.

5. Nakon što završite sa pripremom očistite tavu odmah jer će kasnije biti jako teško očistiti. Naspite vode u tavu i sačekajte da se otkiseli.

6. Ostavite ovako pripremljene kalupe da se ohlade. Nakon hlađenja možete oljuštiti foliju.

7. Nakon ovoga vaše dimne bombe su spremne za upotrebu.

 

Kada budete upotreblajvali ove dimne bombe budite pažljivi. Izmaknite se dovoljno i pazite da se ne povrijedite.

{loadposition ad1}