Kako napraviti brod od papira

Gotovo uvijek kada mi se pri ruci nađe neki komad papira ja napravim papirni brod. Shvatila sam da tako pojačavam koncentraciju kada nekoga slušam i prekraćujem vrijeme dok nešto čekam a posebno me veseli kada taj brodić poklonim nekome. Uvijek se iznenadim kako jedna tako mala sitnica može izmamtiti osmjeh na lice.

Zato sam odlučila da sa vama podijelim svoju vještinu pravljenja papirnih brodova. Sav pribor koji vam pri tome treba jeste komad papira, nekoliko čačkalica, ljepilo i bojice.

Uzmite komad papira u obliku pravougaonika. Dok vježbate najbolje je da koristite list iz sveske. Kasnije možete koristiti i drugu vrstu papira. Presavijte ga na pola. Sada ga presavijte tako da dobijete trougao. Na donjoj strani, najdužoj trougla ostaće vam viška papira. Svaki od njih presavijte na jednu stranu i na uglavima presavijte prema unutra, jedan ćošak preko drugog. Na taj način učvrstićete vaš brod i sprečiti da se razmota. Sada ga raširite u sredini. Gle, dobili ste kapu. Ali naš cilj sada nije da napravimo kapu već brod. Raširite ga do kraja i spojite ivicu a sa ivicom b.

Sada ste opet formirali kvadrat. Uzmite svaki od djelova kvadrata i savijte prema vani. Svaki na svoju stranu. Tako će te opet formirati trougao. Razvucite ga u stranu, dobićete još jednu trouglastu kapicu samo ovoga puta manju. Od ovog trougla opet napravite kvadrat, spajanjem tačaka a i b. Stranice kvadrata koje su vam slobodne, povucite istovremeno suprotno jednu od druge. Čini mi se da je sada vaš brod gotov.

Ako niste zadovojni kako izgleda, uvijek možete da pokušate ponovo. Kada uspojete u tome, napravite mu i malo zastavicu. Isjecite komadić papira u trokut i zaljepite za čačkalicu. Ako ste mislili da vaš brod sada može da isplovi varate se. Ono što svaki brod krasi jeste njegov izgled. Zato bojice u ruke i počnite da crtate. Kad vaš brod zablista u zanimljivim bojama i kreacijama spreman je za plovidbu. Neka njegovo more bude vaša kada, lavabo, lokvica ispred kuće. Nemojte zaboraviti šampanjac.

A sada da se malo uozbiljimo. Osim za igru ove brodiće možete koristiti i kao dekoraciju na vašem stolu. Brodiće možete iskoristiti da oblježite mjesto sjedenja vaših gostiju. Imena možete ispisati na zastavici ili na samom brodiću. Ukoliko ste spretni brodić možete napraviti i od salveta. Tako će te dobiti zanimljivu kreaciju za rođendan vašeg mališana. Osim toga, možete napravite i veliki brod od čvrstog papira i u njega serviratje griclacie i bombone.

Pravljenje papirnih brodova je odličan način da se zabavite i provedete vrijeme sa svojom djecom. Ukoliko su još mali da bi napravili brod, napravite im vi nekoliko i zamolite ih da vam oboje.