Kako napraviti bidermajer

 

I ako je proljeće i sezona vjenčanja već iza nas ne znači da ne trebamo naučiti par jednostavnih koraka i napraviti same bidermajer. Ipak, doćiće neko drugo proljeće a ono će biti proljeće kada će te baš vi reći svoje sudobnosno da. Možda će te poželjeti da tada nosite bidermajer koji ste sami izradili a možda će te poželjeti bidermajerom iznenaditi svoju sestru, drugaricu ili kumu.

I ako su kod nas popularni glamurozni bidermajeri sa raskošnim cvijećem, perlama i biserima u svijetu je zavladao trend jednostavnih i skromnih buketića koji izgledaju kao da su tek ubrani rukom razigrane djevojčice. Dekoracija venčanja je nešto o čemu morate posvetiti pažnju ukoliko želite da Vaše venačanje bude kao iz snova.

Ipak, važno je lijepo složiti cvijeće i dobiti odgovarajući oblik. Ukoliko je vaš izbor poljsko cvijeće možete ga same nabrati na livadi ili u parku a može se i po pristupačnim cijenama naći u cvjećarama. Preporučujem da odaberete bijele rade kao glavno cvijeće. Uz njih možete kombinovati i neke druge sitnije cvjetiće.

Odrežite stabljike cvjetova tako da budu odgovarajuće dužine. Očistite nepotrebne listiće. Potom složite sitnije cvijeće u krug tako da podsjećaju na krošnju drveta. Ono će činiti osnovu za buket. Ukoliko imate više vrste, redajte ih jednu po jednu. Zatim, uzmite jednu po jednu bijelu radu ili neki drugi cvijet za koji ste se odlučili i provlačite ga kroz krošnju na mjestu gdje ga želite staviti, kao da provlačite iglu kroz platno. Idite tako redom. Na kraju dodajte zelenilo ili sitno cvijeće ne mjesta koja su ostala prazna u vašoj maloj krošnji drveta.

Potom uzmite listove koji su dugački i debeli. Možete ih odrezati od perunike ako imate u dvorištu ili narandžastog ljiljana. Omotajte jedan po jedan list tako da se preklapaju i nadovezuju jedan na drugi. Na kraju uzmite ukrasnu traku i omotajte ih njome te na kraju zavežite. Možete uzeti dužu traku koja će se vijoriti uz vaš buket. Ovako će te dobiti jedan jednostavan buketić poljskog cvijeća.

Isti postpak možete probati i sa cvijećem koje odaberete u cvjećari.

Ukoliko ste za neku jednostavniju varijantu, uvijek možete odabrati nekoliko vrsta cvijeća i jednostavno ih složiti te omotati satenskom trakom. U tom slučaju, mladenke najčešće biraju jednu vrstu cvijeća, kale ili narcise. Ako je ljubičasta boja tema vjenčanja, predlažem da vaš buket krasi mirisni jorgovan, ako je pak žuta boja boja vjenčanja odaberite narcise. Ako na vjenčanju preovladava plava boja preporučujem zumbule, dok za roza vjencanja lijepo bi pristajali božuri. Ukoliko je vaše vjenčanje čisto bijelo, predlažem đurđevak. Uključite maštu pa u svoje buketiće stavite i grančice rascvjetale trešnje ili jabuke.

I ako smo na početku pomenuli proljeće kao godišnje doba sa najviše vjenčanja, možemo slobodno reći da mu jednako pariria i jesen. U tom slučaju, čeka vas prava raskoš boja. Možete upotrijebiti raznobojno lišće, suncokrete, ruže. Unesite boje u vaše vjenčani buket.