Kako napisati scenario za tv seriju

Umjetničko pisanje je najviši nivo izražavanja ljudske prirode i ideal čovječije djelatnosti. Kroz različite simbole oblikujemo svoja osjećanja, protekle doživljaje, sanjarenja na papir i ostavljamo trag o svome postojanju.

Upravo zbog te želje da se iskažu najtananiji treptaji duše, većina ljudi se najlakše odluči za ličnu ispovjest crnim mastilom po papiru. Trag pisanja kasnije olako može da se baci ali oslobađanje emocija koje se izvršilo učinilo je veliko olakšanje i podstaklo na spremnost  za naredne životne situacije.

Taj osjećaj nakon napisanog umjetničkog spisa je presudan za one ljude koji se odluče baviti zanimanjem, ovih dana malo popularnim, pisca. Umjetnik sa perom zvanično se postaje nakon druge izdate knjige, zbirke , pošto se potvrdi kvalitet iz prvih tekstova.
Jedna od tri književna žanra, dramska umjetnost posebno budi interesovanje kada se spoji sa kamerom , rasvjetom i započne ekranizaciju dostupnu širokim narodnim masama. To ostvarenje koje se prikazuje u više epizoda grupisanih u sezone naziva se televizijska serija i emituje se kao dio televizijskog sadržaja.

Postoji više vrsta tv serija koje se dijele na osnovu tema koje obrađuju: tv dokumentarac, tv drama, tv komedija, tv miniserija, tv crtani film, sapunica, telenovela, rijaliti.

Koje su osnovne smjernice za nekoga ko želi svoju kreativnosti i ideje da prikaže kroz više televizijskih epizoda? Kako organizovati scenario? Na koji način obilježiti didaskalije (kratka izlaganja, objašnjenja i uputstva u dramskom scenariju  o tome kako se ponaša  lik), da li odvajati kadrove u scenama? Koja su glavna pravila da bi tekst uopšte htjela da prihvati neka producentska/izdavačka kuća?

Prije početka treba se znati da postoje dva osnova oblika scenarija:

Stereotipna slika pisca – Onako kako mi to zamišljamo

  • (BBC)u kojem su odvojeni audio –na lijevoj strain- i vizuelni dio –na desnoj strani.
  • (US) koji se piše veoma sličan klasičnom dramskom tekstu. Kako pisati u sklopu ovoga tipa poštujte sljedeće savjete.
  1. Osnova svake priče jeste dobro sastavljena  i razrađena kompozicija. Pošto vi već imate u glavi ideju, kako je razviti kroz epizodna dešavanja? Temelj svake radnje jeste zaplet a pogotovo u jednom scenariju za tv seriju. Zaplet, samim time, čine cilj i prepreka i to se ostvaruje tako što se prvo odredi šta je cilj glavnog junaka kroz nekoliko uvodnih epizoda. Nakon što se shvati njegova/njena htjenja i želje uočava se prepreka koja stoji na putu toga ostvarenja. Kada se publika upita na koji način će se savladati ovi problem, njihova pažnja se zaokuplja i serija dobija na gledanosti.  Svakako, možete osmisliti scenario i bez konkretnog zapleta, sve u zavisnosti da li su vaši ciljevi komercijalni ili ne. Nakon vrhunca radnje slijedi rasplet koji je ne svakako manje bitan od zapleta. Loši i nerealni raspleti olako mogu da unište utisak koji je do tada bio ostavljen na publiku. Ukoliko uvidite da pred kraj vaš glavni lik jednostavno ne uspijeva da se izvuče iz situacija koje ste pred njega postavili, vratite se na početak tako što ćete dopisati još jednog lika, po mogućnosti čistu suprotnost glavnom. Naravno, za tv seriju poslije neke radoznalosti u vidu otkrivanja problema ili raspleta najbolje je ostaviti za kraj episode. Kraj serije u većini slučajeva je u pozitivnom tonu očekujući, mada sve zavisi od toga da li planirate nastavak ili ne.
  2. Dijalog je glavni način komunikacije u tv serijama, stoga vaš scenario treba da bude ispunjen sa što više međusobne komunikacije. Kada se upustite u pisanje određene scene, osnova je da shvatite cilj onoga koji govori i što konkretnije da to izrazite. Smišljati dijalog bez prije utvrđenog cilja izuzetno je teško i nakon nekog vremena shvatićete koliko ste sati proveli uzalud. 
  3. Treba da znate da se kadrovi ne odvajaju već samo scene. Scene se odvajaju po različitom vremenu i mjestu dešavanja i odigravanje radnje.  Tj. svaka scena počinje sa ‚Scene Heading’ elementom u kojima se kratko opiše vrijeme radnje i to se izdavaja štampanim slovima. 
  4. Standardizovan scenario se piše u  fontu Courier New sa proredom 1,5 tako da nećete imati problema sa producentskom kućom oko nekih sitnica.
  5. U osnovi ne bi trebalo biti rediteljskih indikacija i scenarista svojom vještinom treba dočarati situaciju koju ima u svojoj glavi i to bez korišćenja rediteljske terminologije.

Nakon toga, na vama je da se izborite za tako željenu ekranizaciju. Bitno je da vjerujete u svoju priču i ne odustajete pri prvim trzavicama koje znaju iskočiti. Ako vam treba inspiracija savjetujemo vam da pročitate sadržaj i ocjene gledalaca nekih od najpopularnijih serija sa najpopularnijeg svjetskog sajta i najveće baze svega onoga iz te industrije IMBD, a ako sa engleskim jezikom niste na ti dobra alternativa na našem jeziku je sajt serijskiubojica.hr gdje možete naći sadržaj serija na našem jeziku. Srećno u stvaranju!