Kako nacrtati zmaja

Volite slobodno vrijeme da provodite sa olovkom u ruci? Mogli biste da nacrtate zmaja kao iz crtanih filmova. Zmaj je oduvijek bio jedan od glavnih junaka u bajci, predstavljao je tamnu stranu svake priče. Većinom je prikazan kao čudovište koje bljuje vatru, krije se iza mnogo vrata ili zadaje mistične zadatke. Za dječje oko je uvijek bio zanimljiv, privlačilo je njihovu pažnju, a posebno su ga se plašili.

Ako želite dobru zabavu sa klincima, izvježbajte da nacrtate ovakvog zmaja, mutirajte glas u par tonova jače i započnite sa igrarijama. Približite im ovog negativnog junaka time što ćete ga demistifikovati i osloboditi dječije strahove da odlete. Još jedna prednost ovakvog načina zabave ogleda se u osmišljavanju nove teme za samo vašu bajku. Klinci će veoma kreativno provesti svoje vrijeme gdje će vam svaki vrisak i smijeh biti potpuno jasan i opravdan. Pratite ove korake i uz malo ponavljanja moći ćete da nacrtate ovakvog zmaja iz svega nekoliko poteza.

Ono što vam treba za crtanje sigurno se već nalazi u vašoj kući:

  • komad papira ili kartona
  • obična olovka
  • markeri u bojama (ili vodene, masne bojice)
  1. Prvo što treba da uradite jeste da nacrtate bazu. Osnovni dijelovi zmajevog tijela tijela: glava, trup i rep. U zavisnosti kako ko ima naviku da crta, da li odozgo ili odozdo, ja predlažem ovaj raspored. Prvo nacrtajte glavu, ako ste perfekcionista, uzmite šestar i napravite krug. Obratite pažnju: glava treba da je manjeg omjera u odnosu na tijelo. Krivudavom linijom ili polulukom spojićete glavu sa donjim dijelom trupa. Donji dio trupa prvo se crta kao veći krug u odnosu na glavu. Iz njega, proizvoljno povucite krivudavu liniju , nešto nalik obrnutog slova S.
  2. Sada trebate na ovu osnovu da dodate nos, krila, trup, noge i rep. Pratite priloženu fotografiju, i prvo iscrtajte nos koji podsjeća na malo zrno pasulja. Pošto imate jednu liniju trupa, spojite je sa unutrašnje strane. Biće nešto kraća u odnosu na prvu. Na trup iscrtajte krila koja podsjećaju na dvije strane pravougaonika. Dve omanje elipse iscrtajte kod stomaka (donjeg dijela trupa), i nacrtali ste noge. Jedna noga trebala bi da bude izvan kruga. Za rep vam treba još jedna linija. Donju osnovu imate, samo trebate paralelno sa njom da povučete nešto kraću liniju u obliku izvrnutog slova s.
  3. Naredno iscrtavanje se sastoji od manjih, sitnijih detalja. Oživite mu pogled. Iscrtajte oči, osmijeh i nozdrve. Krila mu trebate uobličiti sa po tri uzvišenja. Ruke su najnoviji detalj u ovom koraku. Možete ih nacrtati u dijelovima, iz dva veća i trećeg manjeg dijela, kako izlaze sa vanjske strane trupa. Pogledavajte na sliku! Zatim dolazimo do razgraničavanja nogu. Stopala u obliku malih elipsi dopunite sa još jednom linijom unutra. Da biste noge i očigledno odvojili od stomaka, povucite dvije linije, nešto poput gornje linije slova o, i spojite na sredini stopala. Završna crta u ovom koraku stavlja se na rep. Tačnije, iscrtavate trougao kojim ćete spojiti dvije linije koje su do sada činile rep.
  4. Završni detalji su na na redu. Potpuno iscrtajte svoga zmaja. U očima mu obojite zjenice, te zatim na glavi dodajte male uši. Trup i rep sa vanjske strane treba da je sav od krljušti. Od vrata do stomaka ,takođe, izdijelite linijama krljušti. Na krila mu dodajte par linija koje bi trebala da predstavljaju mjesta na kojima se ona preklapaju prilikom leta. I ne zaboravite, oblak dima iz nosa označiti. Na vama je sada kako ćete ga obojiti. Još jedan bitan detalj. Iscrtajte manju sjenku ispod njega, kao da ispada da je u letu upravo sada.

Uživajte u igrarijama sa djecom i ne prestajte da maštate. Vježbom ćete dostići savršeno brze poteze. Ako vašem zmaju želite stvoriti još družine u svijetu bajki, pogledajte ovaj video: