Kako nacrtati oko

Vjerovatno smo svi nekad nacrtali oko. Crtamo ovalni oblik sa zjenicom. Pretpostavlja se da je to neka osnovna skica oka. Ali kad pažljivo pogledamo, oko se ne sastoji samo od zjenice i par trepavica. Jeste, u centru se nalazi zjenica, a oko nje je iris (šarenica) koji se ne satoji samo od plave boje, prožeta je “plamenima” drugih boja I sjenkama. Na to treba obratiti pažnju jer to daje oku dubinu I život. Također se tu nalazi bijela tacka na površini oka. To je izvor svjetlosti I njena veličina zavisi od toga da li je osoba unutra ili napolju. Površina oka nije ravna, pa ćemo vidjeti kako sve to prenijeti na papir.

1. korak

Početi ćemo crtanjem konture, brza skica, ali sa dovoljno detalja kako bi pokazali oblik oka. Pobrinite se da vam linije konture ne budu pretamne. Tri kružica u irisu predtavljaju reflekciju.

2. korak

Obojite zjenicu, ali ne pritisnite previše jer kasnije nećete moći obrisati ako budete imali potrebu. Lagano obojite područje oko zjenice, tj iris, ali različitih nijansi.

3. korak

Na tom području pokušajte nacrtati tanke I brze linije prema van. Područje između zjenice I irisa obojite malo tamnije. I vucite linije te tamne boje iz zjenice prema van u taj dio, ali ne I u iris. Tri kružića za svjetlost ostavite neobojene.

4. korak

Sad počinjete primjećivati kako oko dobija život. Pobrinite se da ne pokrijete sve dijelove inače ćete pokriti “plamenove”. Uokvirite iris tamnijom bojom od njega samog, ali ne pretamno, inače će se izgubiti u svemu tome. Gumicom napravite linije, tj bijele “plamenove” ali da se ne ističu previše. I sada izjednačite boju irisa sa bojom linije oko njega. Vucite olovku od vanjske linije irisa ka području između njega I zjenice (mali iris) sve svijetlije. Mali iris treba da bude tamniji od velikog irisa I da se u njemu lagano naziru tamnije I svijetlije linije. Nastavite onaj rad sa gumicom dok ne pomislite da je dovoljno, ali ne I previše. Ako ste ipak puno obrisali, samo obojite olovkom ponovo. Između tih svijetlih dijelova olovkom vucite tamnije linije.

5. korak

Sad je na redu veliki ili vanjski iris. Radite isti postupak gumicom I tu. Te linije će biti veće od onih unutra I protezaće se sve od zjenice do ruba irisa. Ali ne treba ih biti previše. Poslije toga, veoma lagano osjenčite dio oko irisa I unutrašnje uglove oka.

6. korak

Osjenčite I gornji dio oka i kapak gdje su trepavice. Sa veoma oštrom, ali ne I tamnom olovkom, nacrtajte male vene koje idu iz uglova oka prema irisu, ali ga ne dotiču. Ovi mali detalji mnogo znače I pomažu da oko izgleda realnije. Uglove očiju osjenčite jače. Ovo će oku dati dubinu.

7. korak

Kad smo dodali I trepavice, zastanite I pogledajte ih. U uglovima, trepavice nisu ravne, osim onih u centru koje su prilično ravne I idu prema gore. Ostale su savijene I idu u stranu. Sad ćemo dodati I donje trepavice. One bi trebale biti nešto svjetlije. Kao I kod gornjih trepavica, one u centru su ravne, a one sa strana se savijaju na lijevo ili desno, zavisno sa koje su strane.