Kako lečiti ljubomoru

Da li dečko koji vam se sviđa provodi mnogo vremena flertujući sa drugim devojkama? Da li je vaš najbolji prijatelj počeo da provodi manje vremena sa vama i da vas ignoriše? Ukoliko ste se našli u jednoj od ove dve situacije, normalno je da osećate ljubomoru, mada vam ona neće doneti ništa dobro. Evo nekoliko saveta kako lečiti ljubomoru.

Razmotrite situaciju koja u vama stvara ljubomoru

Neki od tipičnih slučajeva kada se javlja ljubomora su:

  • Momak ili devojka koja vam se sviđa provodi mnogo vremena sa drugim osobama i vi se osećate zapostavljeno.
  • Vaš najbolji prijatelj naizgled više uživa družeći se sa drugima nego sa vama.
  • Vaš otac ili majka viđaju nove partnere.
  • Vaše dete više uživa da provodi vreme sa ocem/majkom, nego sa vama.
  • Neko drugi je pokupio zasluge za nešto što ste vi uradili.

Izgradite samopouzdanje

Ljubomora je često prouzrokovana nesigurnošću i niskim samopouzdanjem. Najbolji način da izgradite samopouzdanje jeste da se ponašate onako kao se ponašaju osobe kojima ne manjka samopouzdanja. Budite odlični kada donosite oduke i zapamtite da ljude sa samopouzdanjem neće pokolebati ismijavanje i ignorisanje. Nemojte kriviti sebe za ono što nije u vašoj moći.

Nemojte se porediti sa drugima

Svi imamo svoje brige i nema osobe na svetu koju nešto ne muči.

Umesto da razmišljate o vašim manama, za promenu razmislite o vašim pozitivnim osobinama. Svaka osoba je posebna na svoj način i poseduje kvalitete koje nam niko ne može oduzeti.

Imajte realna očekivanja

Budite svesni činjenice da svi imaju obaveze i da je nerealno očekivati da svi od kojih to očekujete posvete vama sve vreme ovog sveta. Ukoliko vaš partner ili vaše dete ne provode vreme sa vama, imate razloga za brigu, ali ako vaš najbolji prijatelj provodi sa vama veliku količinu vremena, a vama to nije dovoljno – onda previše očekujete.

Radite suprotno od onoga što rade ljubomorne osobe

Kada ste ljubomorni, nemojte reagovati na način da optužujete, tužakate i da ignorišete osobu na koju ste ljubomorni. Umesto toga, ponašajte onako kako bi se ponašala svaka razumna osoba:

  • Ukoliko vaš prijatelj izlazi sa nekim drugim, preporučite mu dobar restoran ili klub.
  • Ukoliko devojka koja vam se sviđa razgovara sa nekim drugim, nenametljivo se pridružite razgovoru.
  • Kada neko drugi dobije posao koji ste vi želeli, umesto da podcenjujete osobu, čestitajte joj.

Prepoznajte kada ljubomora preraste u paranoju

Ljubomorne osobe sklone su zamišljanju neverovatnih scenarija koji se verovatno nikada neće desiti. Tako, na primer, ukoliko vaš partner pozove bivšu devojku kako bi izrazio sućut zbog nečega, nemojte luditi i razmišljati na način da vaš dragi još uvek voli bivšu devojku. Umesto toga, recite sebi kako imate pažljivog dečka i da je to jedan od razloga zašto ga toliko volite.

Budite iskreni prema sebi

Priznajte sebi da je osoba koja je dobila posao umesto vas pokazala više na usmenom razgovoru i imala bolje reference od vas. Naučite iz svojih grešaka i popravite se.

Razmišljajte pozitivno o drugima

Ljubomora se uvek javlja radi nekog straha ili nesigurnosti. Nemojte dozvoliti da vas sopstveni strahovi udalje od drugih ljudi. Drugim rečima, nemojte dozvoliti da radi ljubomore vređate druge. Ukoliko ne možete kontrolirati svoj bes, onda vam je potrebna stručna pomoć.

I na kraju zapamtite, ne možete kontrolisati što će ljudi misliti o vama, ali možete kontrolisati način kako se predstavljate drugima.