Kako lečiti hipohondriju

Zdravstvena fobija ili hipohondrija je umišljeni strah da osoba boluje od ozbiljne bolesti i ima ozbiljne zdravstvene probleme, mada svi medicinski testovi pokazuju da nije tako. Ljudi koji boluju od hipohondrije će neumorne pretraživati o bolestima na internetu i uveravati sebe kako imaju ozbiljan zdravstveni problem, mada doktori tvrde suprotno i unatoč činjenici da su svi njihovi nalazi uredni. Hipohondrija je zapravo sama po sebi ozbiljno psihičko stanje, koje vodi do depresije i anksioznosti. Mnogi će reći da je hipohondrija bolest modernog doba. Jedno je sigurno, sve je više onih koji ne veruju ljekarima i koji, mada ni sami nisu svesni toga, ozbiljno zalaze u hipohondrično stanje. Srećom, postoje načini da se izleči hipohondrija.

Prvi korak u lečenju hipohondrije jeste da pronađete doktora, kome možet verovati. Uvek možemo tražiti mišljenje druge stručne osobe, ali ako oba stručnjaka dođu do istog zaključka, prihvatite da je sa vama sve uredu i da paničite bezveze. Doktori su stručnjaci, specijalizovani da na osnovu simptoma i medicinskih testova donose zaključke o vašem zdravlju. Verujte svom doktoru, a ne neproverenim internetskim člancima, istraživanje je pokazalo da je većina tekstova o zdravlju, koja se može pronaći na internetu neproverena i netačna. S druge strane, doktor se ne postaje preko noći i nekoliko neproverenih internetskih članaka neće vas pretvoriti u stručnjaka u području.

Neretko se potisnute emocije manifestuju kao hipohondrija. Ukoliko su one razlog nastanku umišljanja bolesti, najbolje je obratiti se psiholozima, koji će vam pomoći da postanete svesni svojih emocija i pomoći vam da ih izrazite na najbolji način.

Stres može uzrokovati fizičke simptome, koji se mogu pogrešno protumačiti kao bolest. Također, stres povečava depresiju. Vežbanje je najbolji način da se borite sa stresom i sprečite nastanak depresije. Radite aktivnost koju volite i manje ćete razmišljati o nepostojećim bolestima.

Osobe koje pate od hipohondrije sklone su neumornom pretraživanju simptoma po internetu. Ograničavanje vremena provedenog na internetu i izlazak iz kuće su odlični načini za tretiranje hipohondrije.

Vođenje dnevnika o zdravstvenim strahovima je idealan metod za lečenje hipogondrije. U trenucima anksioznosti, navedite scenarije koje ste zamislili i vaše strahove. Kada se smirite, pročitajte dnevnik i utvrdite koliko su vaši strahovi zaista logični. Napišite alternativne scenarije za svaki scenario i neka oni budu racionalni. Na primer, kašalj je verovatno uzrokovan prehladom, a ne tumorom.

Psihoterapija je prihvaćen i verovatno najbolj način lečenja hipohondrije. Razgovor sa psihologom pomaže hipohndrima da razumeju poreklo svojih strahova, izraze i otkriju skrivene emocije i saznaju načine da se bore sa ovim problemom. U ozbiljnijim slučajevima hipohondrije, piholog će uputiti na neuropsihijatra, koji će, po potrebi, propisati odgovarajuće antidepresive.

Međutim, prvi korak u lečenju hipohondrije jeste priznati sebi da vam je potrebna pomoć. Mnogi hipohondari istu odbijaju, jer ne mogu da prihvate činjenicu da su njihovi simptomi umišljeni. Naravno, to što patitite od hipohondrije ne znači da zaiste ne možete imati zdravstvene probleme, manje ili više ozbiljne, ali, ako se svi testovi pokažu negativnim, a vi i dalje tvrdite da imate simptome i uvereni ste kako bolujete od ozbiljne bolesti, onda je vreme da priznate sebi da vam je potrebna stručna pomoć.