Kako lečiti gastritis prirodnim putem

Gastritis je upala sluznice želuca, a ako se ne leči na vreme, može dovesti do mnogih komplikacija, uključujući čireve u želucu. Ovaj poremećaj se pogoršava zatvorom. Osobe koje pate od anemije zbog manjka željeza također oboleti od gastritisa. Najčešći simptomi gastritisa su glavobolja, mučnina, povraćanje, gubitak apetita i vrtoglavica. Pored toga, prisutan je oseećaj nelagode i boli u želucu. Kada je gastritis hroničan, osobe se žale na osećaj punoće u trbuhu, pogotovo nakon obroka. Osobe se također žale na žgaravice.
Glavni uzroci gastritisa su konzumiranje nepropisno kuhane hrane, redovito prejedanje, određeni lekovi, korištenje velikih količina začina i umaka i prekomernog uzimanje jakog čaja, kafe ili alkoholnih pića. Ponekad je gastritis posledica određenih bolesti, poput difterije, ospica, gripe i upale pluća. Stres, teskoba i napetost također mogu biti odgovorni za pojavu upale sluznice želuca.

Lečenje gastrisa prirodnim putem

Kao prvo, trebate znati da simptimi akutnog i hroničnog gastrutisa ne traju jednako dugo. Simtomi akutnog gastritisa obično traju par dana, dok u slučaju hroničnog gastritisa simptomi mogu trajati znatno duže. Jedute grožđe, jabuke, ananas, naranče, kruške, breskve ili limun. Preporučuje se konzumiranje voća svakih pet sati. Preporučena ishrana za osobe koje pate od gastritisa sastoji se od konzumiranja povrća, voća, žitarica, orašastih plodova i semenki. Izbegavajte čajeve, kafu, alkohol, nikotin, začine, čili, meso, slatkiše i paste.

Jedan od prirodnih lekova, koji se smatra učinkovitim u lečenju gastritisa je konzumiranje mešavine soka od mrkve i soka od špinata. Preporučuje se mešanje 300 ml soka od mrkve i 200 ml soka od špinata.

Također, osobe koje boluju od gastritisa trebaju piti najmanje 10-12 čaše vode dnevno. Ne preporučuje se mešanje previše različitih namirnica istovremeno. Međutim, voda se ne sme uzimati zajedno s jelima, jer ona otapa probavne sokove koji su neophodni za probavu. Pored toga, potrebno žvakati svaki zalogaj hrane pravilno i izbegavati jesti u žurbi.

Kokosova voda je odličan prirodni lek za lečenje gastritisa. Ona sadrži esencijalne vitamine i proteine. Drugi lek, koji je koristan kod akutnih slučajeva gastritisa je kaša od riže.

Kada bolujete od gastritisa, izbegavajte fizičko i mentalno naprezanje koliko ste u mogućnosti. Pravilno disanje i lagane vežbe, poput hodanjam i plivanja su također preporučljive koje imaju probleme sa gastritisom. Naravno, izbegavanje stresnih situacija i reduciranje stresa također će pomoći i olakšati simptome.

Navela sam neke od najpoznatijih i napreporučljivijih načina lečenja gastritisa kod kuće. U slučaju da simptomi potraju ili se pogoršaju, neophodno se javiti lekaru, koji će propisati odgovarajuću terapiju.