Kako izračunati plodne dane

Svaka žena trebala bi da vodi bilješke svakoga mjeseca o menstrualnom ciklusu, obilnosti i dužini trajanja. Možete sami napraviti kalendar na godišnjem nivou i pratiti vaš ciklus, ili jednostavno zatražite od ginekologa ili u apoteci taj mali karton na kojem se nalaze sva uputstva. Plodni dani su neraskidivim nitima povezani sa vašim ciklusom i da biste ih izracunali, morate da vodite kalendar. Od davnina su poznate priče o tome da je jasno kada je žena najplodnija, da se to sve može zaključiti po različitom raspoloženju.

Donosim vam način kako njih zaobići i stati naspram medicinskih podataka. Prvo da razjasnimo jedno glavno pitanje. Šta su to plodni dani? Za vrijeme ciklusa jajnik oslobađa jajnu ćeliju spremnu za oplodnju i tada nastupa ovulacija. Ovulacija traje nekoliko dana i tada je vjerovatnoća za začeće najveća. Upravo računanje plodnih dana i izbjegavanje istih neki parovi uzimaju kao kontracepcijsko sredstvo.

Menstrualni ciklus jeste period između dva menstualna krvarenja i u prosjeku trebalo bi da traje tačno 28 dana. Pošto je reproduktivni sistem svake žene različitovaj broj varira od 28 do 35 dana. Ciklus se zbog ovulacije dijeli na dva dijela: period prije ovulacije i period poslije ovulacije. Prvi dan kada dobijete menstruaciju uzima se za početak vašeg ciklusa. Vrijeme prije ovulacije često je promjenljivog broja, i zbog toga dužina ciklusa često je neujednačena. Dok je period poslije ovulacije uvijek istog trajanja, prosječno 14 dana, mada kod nekih žena zna da prođe 2 dana ranije ili toliko dana kasnije. Na osnovu ovih činjenica plodni dani traju odmah nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Ipak, jasna je činjenica: oslobođena jajna ćelija, koja je spremna za oplodnju, živi od 12 do 14 časova, a spermatozodi, muške polne ćelije, mogu da prežive u ženi u prosjeku od 3 do 5 dana.Anatomski prikaz ženskih reproduktivnih organa

Poznavajući ta dva fakta, najplodniji dani svake žene su oko 5 dana prije ovulacije te 1 do 2 dana nakon. Pošto je ovulacija uglavnom na sredini menstualnog ciklusa, i ako se posmatra prosječni ciklus to je tačno 14. dan prije naredne menstruacije, najplodniji period kod žene jeste od 19. dana prije prije naredne menstruacije (tj. 9 dana od početka menstrualnog ciklusa) pa do desetog dana prije menstruacije (odnosno 18. dan od početka ciklusa). Medicinska istina je: najplodniji su oni dani u samoj sredini menstrualnog ciklusa, kod nekih žena i ovaj broj varira, ali prosjek ipak govori da najplodniji dani traju od 7 do 9 dana. Na primjer, ako kod neke žene ciklus traje čak 39 dana njeni plodni danu su u periodu od 16. do 25. dana cilkusa.

Postoji još jedan sporedni pokazatelj plodnih dana a to je reakcija tijela, odnosno cervikalna sluz. Odmah po završetku menstrualnog krvarenja javlja se mutna, ljepljiva i gusta sluz te približavanjem plodnih dana postaje sve obilnija i bistija. Žena je najplodnija na zadnji dan takvog iscjedka, jer on olakšava spermatozoidima ulazak u matericu. Poslije ovulacije količina sluzi se smanjuje, postaje gušća i ljepljivija. Za sve one dame koje se ne odvajaju od svojih kompjuterskih spravica i u njemu vode evidenciju o svemu, ovo je idealna web stranica za vas: http://www.plodnidani.com/

Ovakva zabilješka uzima vam samo nekoliko minuta dnevno, ne zaboravite. Najbitnije je da znate dužinu svoga ciklusa jer samo tako možete imati dobru metodu za zaštitu od neželjene trudnoće ili dobar način da tempirate odnos za dolazak bebe. Vodite računa o svom menstrualnom ciklusu a samim time pazite na svoje zdravlje, jer ima li šta bitnije i preče na svijetu. Za one koji znaje engleski jezik izdvojili smo i jedan interesantan video na kojem se vidi metod računanja plodnih dana.