Kako izabrati teniski reket

Bilo da ste početnik ili se nadate da ćete biti sljedeći teniski prvak, kupovina teniskog reketa može biti velika investicija, a pravi reket može napraviti ogromnu razliku u vašoj igri.U nastavku teksta nudimo vam par savjeta i smjernica koje će vam pomoći u izboru teniskog reketa, a s kojim ćete postići najbolje moguće rezultate.

Veličina gripa (veličina drške reketa)

Oznake drške reketa označene su u inčama, a prosječna veličina gripa kod odraslih osoba je između 4 i 4⅜ inča, dok prosječna veličina gripa za djecu varira od 3⅞ i 4 inča. Trebaće vam svega nekoliko minuta da odredite svoju veličinu gripa, a osiguraćete udobnost prilikom igranja. Držite rukom kraj drške reketa i obuhvatite ga cijelom rukom, a zatim obratite pažnju na to koliko je praznog prostora ostalo između vrhova prstiju s jedne i unutrašnjosti šake s druge strane reketa. Ukoliko nije ostalo dovoljno prostora da stane vaš kažiprst, veličina drške reketa je premala, a ukoliko je ostalo puno prostora, onda je veličina gripa prevelika. Ako ste negdje na granici između dvije veličine gripa, uvijek izaberite manju, jer uvijek možete povećati grip tako što namotate overgrip traku, koja neznatno povećava veličinu gripa.

Veličina glave reketa

Veličina glave reketa će ovisiti o vašim igračkim standardima. Reketi sa većom glavom imaju prosječnu površinu između 677i 903 kvadratnih centimetara. To ih čini idealnim za početnike, jer će im omogućiti veću udarnu površinu. Veći glava također omogućava znatno snažnije udarce.

Iskusniji igrači tenisa koriste tradiconalne i mid – size glave reketa, koje imaju površinu između 548 i 677 kvadratnih centimetara.Manja glava reketa omogućava veću stabilnost i bolje upravljanje, ali iziskuje generiranje više snage od strane igrača.

Vrsta materijala od kojeg je reket napravljen

Većina reketa napravljeno je od grafita, zato što su lagani a istovremeno omogućavaju dobru kontrolu i snagu, pa su kao takvi savršeni za početnike. Ostali reketi pogodni za početnike napravljeni su od aluminijuma ili titanijuma, koji također omogućavaju dobru snagu i pružaju bolji osjećaj prilikom udarca. Mogu se koristiti i reketi od drveta i fiberglasa, ali vjerovatno nećete odigrati najbolje mečeve sa njima. Sveukupno, najlakši reketi nisu nužno najbolji za početnike, jer ćete morati zamahivati jače i na taj način ugroziti preciznost i kontrolu.

Dužina reketa

Tradicionalna dužina reketa je između 65.5 do 71.1 centimetar. Što je reket duži, to omogućava igraču više snage prilikom zamaha.

Cijena

Ako planirate igrati tenis aktvno i ozbiljno mu se posvetiti, inevestirajte u kvalitetne teniske rekete, imajući u vidu smjernice koje smo vam dali. Ali, ukoliko igrate tenis samo iz zabave, nabavite starije rekete – vidjećete da nisu toliko loše kao što mislite.