Kako izabrati odgovarajući kondom – veličinu, materijal i okus

Kondomi dolaze u najrazličitijim veličinama, oblicima, materijalima i okusima. Kako izabrati pravi? Dragi momci, ovaj članak je samo za vas.

Mada mnogi o tome ne pričaju otvoreno, većina muškaraca će se privatno požaliti kako ne koriste odgovarajuće kondome. Česte primjedbe su da su kondomi preuski, nepravilne veličine, pogrešnog okusa ili da prouzrokuju alergije. Da skratim priču, lista izgovora koje muškarci koriste kako ne bi morali koristiti kondome je preduga.

S druge strane, kondomi su jedan od najsigurnijih načina zaštite prilikom seksualnog odnosa i štite vas od seksualno prenosivih bolesti, jer sprečavaju ejakulaciju sjemena u vaginu.

Godišnje, dvanaest od sto žena čiji partneri koriste kondome ostaju trudne. Dakle, efikasnost kondoma je otprilike 88%. Vjerovatnoća da će žena ostati trudna nakon seksualnog odnosa, pri kojem muškarac koristi kondom je 1 : 2500.

Neću pričati o tome kako pravilno koristiti kondom, na kraju krajeva, svaki paket kondoma dolazi sa detaljnim iskustvima (ako su vam potrebna). Umjesto toga, ovo je članak o tome kako izabrati odgovarajuću veličinu, materijal, teksturu i ukus kondoma. Počeću sa veličinom.

Kako odabrati odgovarajuću veličinu kondoma

Kao što već znate, kondomi dolaze u najrazličitijim veličinama. Baš kao što nijedan muškarac nije građen jednako, tako se i kondomi prave u različitim veličinama. Mnogi proizvođači kondoma prave kondome osnovne, standardne veličine, koji su prilagodljivi veličini penisa. S druge strane, postoje kondomi u XXL veličinama. Ukoliko je kondom premali, muškarac se u najmanju rukuz neće osjećati prijatno prilikom njegovog nošenja. Posljedica, sam seksualni čin neće biti najprijatnije iskustvo. S druge strane, ukoliko je kondom preveliki, vrlo lako se može desiti da dođe do njegovog pucanja. Ovo je dakako veći problem, jer su kondomi nevjerovatno rastezljivi. Naravno, najbolje je koristiti kondom čija veličina savršeno odgovara muškarcu i upravo radi toga proizvođači kondoma proizvode kondome u raznim veličinama.

Neki proizvođači kondoma proizvode kondome čija širina je na korijenu penisa standarda, ali veličina kondoma na glaviću penisa varira. Ovakav dizajn kondoma odgovara većini muškaraca jer je obično veličina kondoma na glaviću penisa neodgovarajuća, dok je ostatak kondoma dovoljno rastezljiv i odgovara svim muškarcima. Također, ovi kondomi imaju ogromnu prednost nad ostalim tipovima kondoma, jer je manja vjerovatnoća da će kondom pući.

Pronalazak kondoma odgovarajuće veličine kondoma zahtijeva eksperimentisanje, naročito iz razloga što svi proizvođači imaju svoju definiciju regularne veličine i većih veličina.

Generalno, dužina kondoma varira između 160 mm do 220 m, a širine kondoma su također različite, od 48 mm pa na više. Isprobajte različite kondome i odaberite onaj koji najbolje odgovara dužini vašeg penisa. Kako bih vam pomogla u izboru, pronašla sam za vas standardne veličine različitih tipova Durex kondoma.

Brend

Stil

Dužina(mm)

Širina (max/min u mm)

Durex

Close Fit

178

49

Sensation

178

52

Ribbed

178

53

Pleasuremax

195

66/54

Elite, Extra Safe, Featherlite, Performa, Select Flavors, Tingle

205

63/52

Avanti Ultima

205

63/52

Comfort XL

251

63/54

 

Kako odabrati odgovarajući materijal kondoma

Naravno, i kondomi materijala su različiti. Najčešće se prave kondomi od gume (lateksa), životinjskih tkiva i sintetskih masa. Svi oni će jednako uspješno pružiti zaštitu od neželjene trudnoću, međutim, kondomi napravljeni od životinjskog tkiva nisu se pokazali pretjerano učinkovitim u zaštiti od spolno prenosivih bolesti. Najpreporučljiviji i najpristupačniji su kondomi od lateksa i pružaju najsigurniju zaštitu od prenosa spolno prenosivih bolesti. Ipak, mnogi muškarci su alergični na lateks i njima se preporučuju kondomi od poliuterana. Kondomi od poliuretana su izuzetno tanki i koriste ih mnogi parovi koji nisu osjetljivi na lateks. Ovi kondomi se također preporučuju osobama koji koriste raznorazne kreme protiv gljivičnih oboljenja. Kada koristite poliuretanske kondome, slobodno možete koristiti lubrikante na bazi ulja. U slučaju korištenja ostalih tipova kondoma, nemojte koristiti uljane kondome, već one na vodenoj bazi, jer uljani lubrikanti mogu oštetiti kondom.

Kako odabrati odgovarajuću teksturu i okus kondoma

Većina muškaraca bira glatku teksturu kondoma. Naravno, postoje kondomi i u drugim testkurama, poput nagužvanih i rebrastih, koji parovima pružaju dodatni užitak za vrijeme seksualnog odnosa. Što se tiče okusa kondoma, postoje različiti okusi – mentol, višnja, jagoda, banana, čokolada itd. Ipak, pri odabiru okusa kondoma posavjetujte se sa vašom partnericom.

Kondomi se najčešće pakiraju pojedinačno. Oni mogu biti suhi ili premazani spermicidima ili lubrikantom. Mada kondomi premazani spermicidima pružaju veću zaštitu od neželjene trudnoće, neka istraživanja pokazuju da korištenje ovih kondoma može povećati mogućnost od zaraze HIV-om. Ipak, kondomi premazani spermicidima bolja su varijanta od nekorištenja kondoma uopće.