Kako izabrati najbolji mobilni telefon iz ponude mrežnih operatera

Mobilni telefoni su ’’inficirali’’ svet onog momenta kad su se pojavili. Prvi mobilni telefoni bili su glomazni i ne tako zgodni da ih stavite u džep a i imali su znatno manje funkcija nego današnji moderni. Imati mobilni telefonbila je stvar prestiža. Danas kada prodaja mobilnih telefona doživljava ekspanziju, gotovo je nemoguće sresti čoveka koji ga nema.Svi počev od dece u školskom uzrastu preko omladine, poslovnih ljudi i penzionera imaju mobilni. Samo što su danas proizvođači toliko usavršili izgled ovih čudesnih uređaja da su neki od njih postali i osetljivi na dodir, to su tkzv. touch screen telefoni. Za razliku od nekadašnjeg ’’telefona cigle’’ danas imate tanke i sićušne telefone koji staju na dlan.Jednostavno bez njih je ’’opstanak’’ u XXI veku nemoguć. Pa, zamislite da se zaglavite u liftu ili izgubite u nepoznatom gradu, šta ćete prvo uraditi? Naravno, uzeti telefon. Prednosti ovih malih ’’prijatelja’’ su brojne a mane i ne postoje izuzev one da vas sada svako može pronaći gde god da ste.

Ako planirate kupovinu telefona od nekog mobilnoig operatera onda vam moramo ukazati na šta da obratite pažnju. Najpre definišite koja vam je usluga primarna, da li slanje poruka, slušanje radija, fotografisanje i snimanje, razgovor, roming ili možda želite da kupite telefon kod nekog mobilnog operatera pa vas zanimaju pogodnosti koje oni nude uz to. Odvojite jedan dan za posetu svim poslovnicama u vašem gradu i dosađujte zaposlenima slobodno i pitajte sve što vas zanima jer jako je važno da odaberete pravi paket zato što se ugovori uglavnom potpisuju na dve godine, pa posle nema kajanja ako ste nešto propustili da pitate.

Rešili ste da kupite telefon kod mobilnog operatera. Pogledajte sve izložene telefone i pročitajte sa strane na papiru šta piše, koliko košta, koliko ste obavezni da poštujete ugovor, šta nudi usluga, nemojte poleteti i uzeti odmah onaj kojim vam se svidi na oko. Izgled često zavara. Uporedite cene svih izloženih telefona i tek onda odaberite. Ako neko u vašoj porodici već koristi usluge nekog operatera onda se kod tog istog raspitajte da li postoji mogućnost besplatnih razgovora u okviru mreže. Odlučite da li hoćete da budete na post paid-u tj. da pričate koliko hoćete a da vam onda na kraju meseca stigne račun ili hoćete da budete na pri paid-u ili što je sigurno sigurno je, ’’dopunjavate se’’ svaki čas , ’’koliko para, toliko muzike.’’ Ako kupujete i telefon kod mobilnog operatera onda morate dok traje ugovor biti na post paid-u svakako, samo potražite tarifu koja vam najviše odgovara. Pitajte u poslovnicama obavezno kakva je pokrivenost mreže i kako funkcioniše GPRS navigacija? Ne zaboravite pitanja u vezi roaming-a jer šta imate od toga da se izgubite u nekoj nedođiji na putovanju a vaš operater nije ’’pokrio’’ to područje. Isto pitajte kolika je cena jednog minuta u roaming-u.

Ako propustite da pitate milion pitanja u vezi odabira mreže i kupovine mobilnog telefona onda može da se desi da kupite nešto što uopšte niste hteli. Uzalud ćete posle pozivati call centar i psovati operatere, sami ćete biti krivi. Zato, informisanje pre kupovine!

 

A ako vam se posle kupovine ipak desi da imate problema sa telefonom, onda je najbolje da pozovete neki dobar servis mobilnih. U servisu će vam pomoći da rešite bilo koji problem sa mobilnim telefonom, a mogu vam dati i poneki dobar savet za korišćenje.