Kako izabrati kuhinjsku radnu ploču

Najveća dilema prilikom sređivanja ili renoviranja kuhinje jeste kakvu radnu ploču odabrati? Ovaj odabir uopšte nije tako jednostavan kao što se na prvi pogled čini. Prvenstveno, zato što za novac koji ste rešili da potrošite želite nešto kvalitetno i dugotrajno, a tu je i nepregledno dugačak red boja, uzoraka, tekstura koje donose sve noviji materijali.

Trenutno je veoma popularno mešanje materijala, na primer radna ploča biće sačinjena od jednog, površina za kuvanje od drugog a delovi oko sudopere od trećeg materijala, sve da bi se boje i sastavi što bolje uklopili u kompoziciju čitave kuhinje. Materijali koji čine kuhinjske radne ploče davno su prestali da budu samo funkcionalni, sada igraju i važnu ulogu u naglašavanju vaše dekorativne koncepcije. U zavisnosti od toga da li želite modernu kuhinju savremenog izgleda, ili možda seoski etno stil, biraćete materijale koji vam najviše odgovaraju. Ugradite u vašu kuhinju deo sebe i učinite je posebnom, tako da svaki ulazak u nju bude kao potpuno nova avantura.

Sada ću vam predstaviti neke od materijala koji su se pokazali kao jako kvalitetni u ulozi kuhinjske ploče, na vama je da procenite koji vam najviše odgovara i odaberete ga za svoje potrebe.

  1. Plastični laminat. Sastoji se od slojeva papira i melamina spojenih plastičnom smolom pod pritiskom i temperaturom. Zatim se ti slojevi lepe uz ivericu ili šperploču. Pored toga što je jeftin, prednost mu je lako ugrađivanje, dostupnost, i veliki izbor boja i uzoraka. Ne propušta vodu, ali oštar nož ili vrela posuda lako ga mogu oštetiti. Mana mu je što ga u tom slučaju ne možete popraviti, već morate zameniti sve, što nikako nije isplativo. Opet, njegove tople boje odaju prijatan i miran osećaj kada uđete u kuhinju. Kuhinja sa metalnom radnom pločom
  2. Keramičke pločice. Dugotrajne, praktične i uvek popularne. Osim što ne propuštaju vodu, otporne su na temperaturu (ako želite da ne razmišljate gde ćete sa vrućom šerpom ili tiganjem), ogrebotine i fleke. Idealne za deo oko sudopere i za oblaganje zida iznad ploče. Jednostavne su za održavenje i zamenljive ako poželite neku drugu boju. Jedina mana koja se može pripisati ovom materijalu jesu fuge (prostor između pločica) . Jako teško se čiste pa se preporučuju tamnije boje pri ugradnji.
  3. Masivni sintetički materijali su izuzetno trajan i lako održiv materijal. Sastoji se od poliestera ili akrilika. Potpuno je vodootporan, mrlje se lako čiste a moguće ogrebotine ili ulegnuća popravljaju se jednostavnim brušenjem uz pomoć brusnog papira. Mana, jako je skup. Cena mu je slična kao i za luksuzni mermer ili granit.
  4. Jedan od novijih i jako kvalitetnih materijala je Corian. On se sastoji od većinom prirodnih materijala, akrilne smole i netoksičnih pigmenata. Jako je dugotrajan, moderan i elegantan. Pored toga što se ne može oštetiti nožem, lako se održava, potpuno je netoksičan, otporan i, u slučaju mogućih pehova, može se popravljati. Što se tiče izgleda, poseduje mnoštvo različitih boja i dezena te se lako prilagođava bilo kojoj vrsti kuhinje.
  5. Kamen. Granit i mermer su do sada najskuplji materijali koje možete odabrati za vašu radnu ploču. Granit, inače jako popularan i atraktivan, odlikuje se masivnošću, elegancijom, dugotrajnošću i otpornošću na fleke. Dok mermer, iako je kamen, više upija tečnost i može se isprljati, a tu je i činjenica da je on ustvari veoma mekan pa postoji opasnost od poreza. Za njega morate odvojiti i ekstra novca da bi ga obložili zaštitom, zato se retko ko odlučuje na mermernu ploču u svojoj kuhinji.
  6. Drvo. Zbog svog prirodnog izgleda i topline kojom pleni, drvo je ipak, po estetskim kriterijumima, na vrhu svih materijala koji se koriste ne samo u kuhinji, već u celoj kući. Ali danas je prevaziđen zbog mnoštva nedostataka koji vam mogu stvarati velike probleme. Na primer, zavisno od uslova, drvo se može skupiti, širiti ili čak kriviti ako je izloženo velikom delovanju vode. Da bi se ovo izbeglo, na ploču se nanosi zaštitni sloj politure ili se s’vremena na vreme premazuje lakom i uljom.
  7. Nerđajući čelik. Većina današnjih kuhinja pribegava upotrebi metala, koje živim bojama i drvenim ukrasima čine da izgledaju prfinjeno, savremeno a opet toplo i prijatno. Ovaj materijal, bilo da se koristi kao cela radna ploča ili samo jedan njen deo, daće kuhinji poseban šmek. Nedostaci ove vrste čelika su podložnost mrljama i strganju, zato se koriste visoki sadržaji hroma i nikla.

Pri ulaganju u ovu investiciju dobro razmislite, stavite na papir vaše potrebe, navike u kuhinji, želje. Moja glavna preporuka vam je da ipak razmišljate dugoročno, makar to povlačilo za sobom i neka mala odricanja.