Kako izabrati knjigovođu – knjigovodstveni servis

Čim ste se odlučili da ozbiljno krenete sa poslom, vreme je da sebi nađete dragocenog poslovnog partnera/ knjigovođu. Bilo da se bavite prodajom, distribucijom, otvarate zanatsku radnju ili ugostiteljski objekat, dobar knjigovođa omogućiće vam da se posvetite svom poslu dok će on voditi brigu o papirima. Knjigovodstvo i računovodstvo su ponekad zamorne, ali ipak nužne stavke.

Birajući knjigovođu vi ne tražite samo nekoga ko će da sređuje vaše brojke, već i poslovnog savetnika koji će vam ispravnim i pravovremenim savetima pomoći da pravilno postavite svoju poslovnu strategiju uz kvalitetnu analizu vaših finansijskih rezultata. Ne zaboravite da je ispravno vođenje poslovnih knjiga veoma važan deo uspešnog poslovanja. Zato, mora biti odgovorno i ažurno, kako bi uz pravnu podršku značajno doprinelo finansijskom uspehu, što je ustvari primarni cilj svakog poslodavca.

Da biste uspešno okončali vašu potragu za kvalitetnim knjigovođom, slobodno obiđite što je više moguće knjigovodstvenih agencija – knjigovodstveni servis, te na taj način lično procenite čiji vam stil posla najviše odgovara. Imajte na umu da prilikom odabira knjigovođe utičete na vaš dugoročni poslovni uspeh, pa budite oprezni i posebnu pažnju posvetite sledećim stvarima.

  1. Ozbiljnost. Budući da govorimo o jednom jako odgovornom i nimalo jednostavnom poslu, oformljenje sopstvene knjigovodstvene službe vam ne preporučujem! Pristupite mu ozbiljno i zahtevajte ozbiljnost. Ne prihvatajte ponude od ljudi kojima je knjigovodstvo honorarni posao ili nekakva ‘usputna’ zanimacija. Za dobro obavljanje ovog posla potrebna je potpuna posvećenost, pa tražite knjigovodstvo čije usluge će maksimalno raditi za vas.
  2. Stručnost i iskustvo. Pošto se oblast knjigovodstva, zajedno sa celokupnom oblašću poslovanja, konstantno širi i napreduje, tako i stručnost vašeg knjigovođe mora biti na zadovoljavajućem nivou kako bi se posao obavljao kvalitetno. To podrazumeva, da pored diplome sa ekonomskog fakulteta, vaš knjigovođa mora stalno da usavršava i proširuje svoje znanje, jer to je jedini način da se pravilno isprate sve promene koje se redovno dešavaju. Ne ustručavajte se da pitate! Ljubazno pitajte svog budućeg saradnika o njegovom obrazovanju i tražite dokaz o diplomiranju i licenci za rad. Razgovarajte o iskustvu, tj. koliko vremena on već radi ovaj posao i upitajte ga za preporuke. Savetujem vam da dobro proverite svaku informaciju, da ne bi kasnije došlo do nepotrebnih problema.
  3. Poverenje. Poverenje između vas i vašeg knjigovođe je neophodno. Trudite se da dobro obratite pažnju na ovu stavku prilikom direktnog razgovora. Ne zaboravite da će osoba koju zaposlite imati pristup svim vašim dokumentima i bukvalno biti srž vaše firme. Od njene savesti, rada, truda i stručnosti zavisiće uspeh vašeg poslovanja, pa zato napominjem, pitajte i proverite svaki podatak! Tražite imena i brojeve telefona firmi koje trenutno koriste usluge te agencije i informišite se o kvalitetu njenog poslovanja.
  4. Cena. Na cenu knjigovodstvenih usluga utiče veliki broj faktora. Počevši od toga kojom vrstom posla se bavite tj. kojom delatnošću, koliko radnika imate pa sve do razlika između samih agencija. Postoje agencije koje posluju sa velikim brojem klijenata, one jesu nešto jeftinije ali posao obavljaju ‘knjiški’. To znači da će vam one odraditi tehnički deo posla, ali im se nećete moći obratiti za savet ili neko pitanje, što vam nikako ne ide na ruku ako ste mlađi preduzetnik ili tek počinjete sa poslom. Sada, tu su i agencije druge vrste, koje rade sa manje klijenata i koje će vam pružiti potpunu podršku. Deliće vam savete i informacije koje idu i van knjigovodstva npr. spoljno trgovinsko poslovanje, ali njihova cena je znatno veća.

Nadam se da sam uspeo da vam dam nekoliko korisnih saveta. Budite odlučni i obazrivi, napredak vaše firme zavisi od vaših odluka. Puno uspeha, srećno!