Kako instalirati Windows 7

Većina ljudi koja koristi računare nosi u servis da im urade instalaciju operativnog sistema. S obzirom da to i mi korisnici sami možemo uraditi ja sam odlučila da napišem mali tutorijal o instalaciji operativnog sistema Windows 7 .

Prije svega , potrebno nam je :
1 GHz 32-bit ili 64-bit procesor
1 GB RAM
DVD-R/W ROM
16 GB prostora na HDD-u
Internet da bi mogli uraditi update

Prvo što treba ,kad upalimo računar, jeste da udjemo u BIOS.Inače ulazimo u BIOS sa F8 ili F12  ali to

možete da vidite kod vas na računaru. Piše u desnom uglu kad upalite računar.Pod stavkom First boot device postavimo da je prvi CD ROM a kao drugi HDD , potvrdimo i izadjemo iz BIOSa.  Sledeće, ubacujemo DVD Windows 7 i na računaru će nam se pojaviti Press any key to boot from CD… tada pritisnemo bilo koju tipku na tastaturi što nam je i prevod te rečenice. Učitavaju se podaci za instalaciju sistema .To će sad samo odradjivati a kada nam se pojavi ova slika:

 

ostavljamo sve kao na slici i idemo na next i onda na Install now .

Zatim, kliknemo na I accept the license terms i na Next . Potom nam se pojavljuju opcije Upgrade ili Custom . Mi klikamo na Custom.Sledeće, odaberemo particiju na koju želimo da instaliramo operativni sistem i ponovo klik na Next .Poslije ovog postupka instalacija će započeti i računar će se restartovati više puta.
Prva opcije koju će vam tražiti da upišete jeste username i computer name a zatim i password za korisnički račun .Poslije tog upisivanja tražiće serijski broj windowsa. Taj serijski broj windowsa nalazi se na vasoj kutiji od windowsa (ako imate originalni windows), ukucajte taj broj a možete to uraditi i naknadno tako što ćete kliknuti na Automatically activate Windows when I’m online i onda na Next .
Ukoliko koriste originalni windows 7 u sledećoj stavki kliknite na Use recommended settings. Izaberemo vremensku zonu i Next . Biramo Home network i onda sačekamo da se restartuje i možemo koristiti sistem.

Ono što još trebate uraditi je instalacija drajvera i programa koje želite na računaru. To bi bilo to ! Nadam se da ćete uspjeti sami da instalirate Windows 7 prateći ovaj post.

Takođe vam preporučujmo da pogledate ovaj video: