Kako do lijepih i zdravih noktiju

Zdravi nokti su jaki, savitljivi, ružičaste boje i bez pjega. Na zdravlje i izgled noktiju utiču brojni faktori, ali prehrana je najvažnija. Ako želite da vaši nokti budu jaki i lijepi potrudite se da vaša ishrana bude potpuna i ima sve neophodne vitamine i minerale. Nokti koji se listaju i lome, znak su neadekvatne ishrane i nedostatak vitamina.
Vitamin A- odgovoran je za jačanje i rast noktiju.On se nalazi u jetri, maslacu,svježem lisnatom povrću, mrkvi, paradaizu, bundevi, marelicama. Nedostatak vitamin A i kalcijuma uzrokuju suvoću i lomljivost.

B kompleks vitamini- odgovorni za usvajanje belančevina i za rast noktiju, održavaju vlažnost i debljinu noktiju. Nalazi se u žitaricama, pivskom kvascu, žumancetu, piletini, mlijeku i povrću. Nedostatak B vitamina uzrokuje lomljivost sa horizontalnim i vertikalnim brazdama, vodi do povećane suvoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva noktiju i tamnih noktiju.

Vitamin C- stimuliše rast noktiju i održava njihovu zdravu boju. Namirnice bogate vitaminom C su citrusno voće, paradaiz, krompir, jagode.

Vitamin D- jača nokte i pomaže tijelu u pravilnom probavljanju kalcija. Vitamin D se može naći u ribi i ribljem ulju, nekim vrstama gljiva, mlijeku, žitaricama.

Vitamin E- pomaže u održavanju prirodne jačine i vlažnosti noktiju, a nalazi se u namirnicama kao što su orašasti plodovi, lisnato zeleno povrće, ulje suncokreta i lana.

Gvožđe jako je važno za strukturu i formu nokta, nedostata gvožđa može izazvati pojavu vertikalne brazde. Namirnice bogate željezom su meso i jaja, zatim špinat, geh, leće, brokula, većina orašastih plodova.

Nekoliko savjeta za lijepe nokte

 • Svakodnevno masirajte ruke i nokte. Masaža ruku je vrlo jednostavna i izvodljiva u mnogim prilikama. Ruke se namažu nekom hranjivom kremom ili uljem, a zatim se prstima jedne ruke masira druga. Potrebno je i uveče prije spavanja nanijeti hidrantnu kremu i nježno je umasirati u kožu, jer masaža pospješuje cirkulaciju.
 • Jednom sedmično polirajte nokte kako biste poboljšali cirkulaciju. Polirajte nokte na jednoj ruci barem dvije minute, ali pazite da vam pritisak nije prejak, kako ne biste oštetili nokte. Nakon poliranja nanesite ulje na nokte kako bi bili zdraviji i jači.
 • Jednom sedmično, eventualno jednom mjesečno napravite piling za ruke koji će s površine kože ukloniti odumrle stanice i oživjeti je. Kreme koje nanesete nakon pilinga bolje će se upijati, a time i bolje djelovati.
 • Svaki put kada operete ruke ili kada su mokre, uvijek ih obrišite, odnosno nemojte dopuštati da se voda sama od sebe osuši jer tada nokti dehidriraju te se češće i lakše ljušte, ili im se kidaju vrhovi, a i lakše nastaju zanoktice.
 • Ako su vam nokti lomljivi pokušajte piti više vode. Poštujte pravilo 6 do 8 čaša dnevno.

 

Prirodne maske za nokte

 

 • Ako vam se nokti lome, držite ih bar deset minuta sedmično u posudi sa toplim maslinovim uljem.
 • Lomljive nokte, takođe njegujte smjesom meda i toplog maslinovog ulja u jednakim omjerima u koje ćete dodati žumanjak i kašičicu soli. U dobivenu smjesu nokte uronite 2 – 3 puta u danu po 10 minuta.
 • Za suhe nokte koji pucaju i ispucale zanoktice zagrijati pola šolje bademovog ulja i držati 15 tak minuta natopljene u ulju.
 • Prije svakog lakiranja ruke potopiti u smjesu maslinovog ulja i iscijedjenog limuna i drzati tako 15ak minuta. Poslije toga nokte oprati dobro i istrljati ih cetkicom za nokte, ili bilo kojom malo mekšom zbog cirkulacije koja je veoma bitna. Nakon ovog tretmana nokti su hidratizirani, od maslinovog ulja i bijeli od limuna,a i ruke dobiju svjetliju nijansu.
 • Tretman za lijepe nokte ćete napraviti ako skuhate i ugniječite krompir u koji dodate kašiku maslinovog ulja, kašiku meda, sok od pola limuna i jednu naribanu jabuku. Smjesu nanesete kao masku na ruke i pustite da djeluje 20tak minuta a potom isperete kožu toplim mlijekom, te namažete maslinovim uljem.
 • Iscijedite malo limuna pa držite nokte 15 minuta potopljene i zatim isperete u mlakoj vodi. Limunov sok čvršćuje nokte, daje im blistaviji izgled i smanjuje listanje.
 • Ako po noktima imate žute ili smeđe fleke one mogu biti posljedica nekvalitetnih lakova i acetona. Povremeno svoje nokte istrljajte limunom koji ih izbjeljuje. Nokti će biti savršeno bijeli, i izgledaće lijepo čak i bez laka. Da biste izbegli neprijatnost žutih noktiju, prije lakiranja noktiju nanesite najpre osnovni ,providni lak.