Kako dizajnirati plakat

Za sve one koji žele nekome nešto da poruče, da nešto reklamiraju ili kažu, pomoćićemo da to i učine uz pomoć plakata. U sledećem tekstu naučićemo kako kroz par jednostavnih koraka kako da izradite svoj plakat.

Kada bi pokušali objasniti nekome šta je to plakat, sigurno bi rekli da je to nista drugo do komad papira koji svojom veličinom, bojom, slikom, kreativnim sloganom ili natpisom nastoji privući pažnju a potom potaknuti posmatrača na razmišljanje, naučiti ga nečemu, upozoriti ga ili mu objasniti, poručiti nešto. Informacija koju dobijamo sa plakata je neposredna, jasna, brza. Neki za plakat kažu da je jezik ulice. Kako će izgledati vaš plakat, prije svega zavisi od njegove namjene. Stoga, plakati mogu biti politički, filmski, zdravstveno – vaspitni, pedagoški i mnogi drugi.

Pošto smo naučili šta je plakat i šta sve možemo reći sa njim, vrijeme je da vam pokažemo i kako da ga dizajnirate.

Ono što je važno jeste da ne trebate kopirati tuđe plakate. Važno je biti originalan. Naravno da vam se ideja za vaš plakat može javit dok gledate nečiji tuđi ali važno je da toj ideji date svoj lični pečat kako bi bila jedinstvena. U suprotnom, može se desiti da vaš plakat bude negativno prihvaćen ili ga posmatrači mogu dovesti u vezu sa onim plakatom koji ste kopirali. U tom slučaju, ono što ste htjeli poručiti plakatom pada u drugi plan.

Svako ko krene da radi plakat, želi da se njegov plakat primjeti. Zbog toga je važno odabrati boju plakata, stil slova koji će biti upečatljiv, možda neku sliku, crtež, ali ono što je najvažnije je poruka koju želite poslati. Sve ove komponente će vam pomoći da vaša poruka dođe do izražaja ali ako ono što vi poručujete nema nekog smisla onda i sve ostalo pada u vodu.

Vaš plakat ne mora nužno imati neku od ovih komponenti ali je svakako bitno da ona komponenta koju ste odabrali mora jasno poslati poruku. Vodite računa da sadržaj plakata bude primjeren onome kome je i namjenjen. Npr. Plakati namnjenjeni djeci, trebali bi da budu prilagođeni njihovom uzrastu te obojeni adekvatnim i veselim bojama, zatim plakati namjenjeni manje obrazovanoj populaciji trebaju biti tako koncipirani da ih mogu shvatiti i ljudi sa niskim ili nikakvim nivoom obrazovanja.

Pretpostavimo da imate ideju kako treba izgledati vaš plakat i da ste je skicirali na papiru.

Tekst koji budete pisali na plakatu mora biti čitljiv i sažet. Pri tome vodite računa da teks odgovori na sledeća pitanja: KO? ŠTA? KADA? GDJE?

Veličina slova mora biti vidljiva sa minimum dva metra udaljenosti. Ukoliko vaš plakat ima naslov on mora biti veći od ostatka teksta i mora biti istaknut. Izaberite slova koja su zanimljva ali čitka.

Prilikom izbora boja, važno je da boja istakne slova u odnosu na pozadinu. Savjetujemo vam da koristite boje koje su u međusobnom kontrastu. Najbolje je odabrati tamnu boju slova na svijetloj pozadini. Ono što trebate izbjegavati je kombinacija boja koja će se činiti mutna kao npr. plava slova na crvenoj pozadini ili obrnuto, te žuta slova na bijeloj pozadini.

Ako ste odlučili na vaš plakat staviti sliku ili crtež, vodite računa da to bude pregledno te da ne zaklanja tekst plakata. Crtež ili slika moraju upućivati na ono što se plakatom želi reći. Često se slika može postaviti kao pozadina cijelog plakata. U tom slučaju, vodite računa da boje ne budu pre jake kako bi se mogao istaći tekst.

Izbor crteža zavisi od tipa samog plakata. Ukoliko se radi o reklamnom plakatu, svakako da trebate istaći proizvod koji reklamirate. U svakom slučaju potrudite se da budete originalni.

Pretrpanost tekstom i slikama svakako nisu dobri. Vodite računa o rasporedu teksta i crteža u odnosu na stranice plakata i njegov centar. Većina prolaznika treba baš u prolazu da zapazi vaš plakat, da ga opazi krajičkom oka i da pročita poruku koju mu šaljete. Između prolaznika i plakata treba da se rodi ljubav na prvi pogled.

Kada ste završili sa svim detaljima koje želite da vaš plakat ima, vrijeme je da pređete u izradu. Ukoliko ste školarac i plakat je vaš domaći rad, onda vam je dovoljan list bloka, bojice i sličice koje možete isjeći iz novina.

Za one koji žele ozbilnije da pristupe izradi svog plakata savjetujemo neki od programa za izradu plakata poput Corela i Photoshopa. Još samo treba da se odlučite i da počnete da radite. Nadam se da će neki zanimljiv plakat, koji će se uskoro naći na ulici, biti upravo vaš.

Naravno za neke profesionalnije plakate obavezno potražite neku profesionalnu uslugu i profesionalni dizajn. Mi vam preporučujemo dizajn studio iz Hrvatske kome su prema njihovom portoliju mnoge velike kompanije ukazale povjerenje.