Kako da odaberete cvijeće za vašu damu

Bliži se praznik svih žena, 8. mart. To je dan kada se svaka žena želi osjetiti posebnom, voljenom. Mali znak pažnje učiniće da se svaka žena osjeća tako, naročito ako je upućen od njoj drage osobe.

Da se prisjetimo, idejni tvorac Dana žena je Klara Cetkin, njemačka političarka i borac za ženska prava. Ona je proklamovala prava žena koje je svela u nekoliko tačaka:

  • Slobodna ljubav
  • Pravo na razvod braka
  • Pravo na abortus
  • Obilježavanje 8.marta kao svjetskog dana žena

Ženu nikada nećete razočarati ako joj poklonite cvijeće. Možda se brinete koju vrstu cvijeća izabrati, koja boju i naravno koliko to sve košta. Na sva ova pitanja pokušaćemo da vam odgovorimo kako bi odabrali najbolji buket za dragu osobu.

Tulipani

Tulipani spadaju u porodicu ljiljana. Iako ovaj cvijet svi vežu za Holandiju, on zapravo potiče iz Turske. Ime cvijeta potiče od Turske riječi tullband što znači kape, turbane na koje podsjeća formiran cvijet tulipana. Svoju popularnost ovaj cvijet dostiže u XVI vijeku kada Sulejman Veličanstveni želi da razvije mnogo varijanti ovog cvijeta i proširi njegovu sadnju.

U Evropi se ovaj cvijet, prvi put pojavljuje 1554.godine kada je Ogier Ghislain de Busbek, ambasador na dvoru kralja Ferdinanda, poslao botaničaru Carlosu Clusiusu, inače šefu holandske kraljeve bašte, nekoliko uzoraka tulipana. Ovaj smjeli botaničar unaprijedio je ovu vrstu cvijeća, razvijajući razne vrste, boje i oblike tulipana. U to vrijeme ovaj cvijet se koristio i u gastornomske svrhe.

Početkom XVII vijeka, tulipani su predmet pomodarstva. Zbog ovoga cvijeta se borilo pa čak i ginulo. Tulipani su postali i sredstvo plaćanja, što je zabranjeno 1673. godine.
Danas, Holandija predstavlja najvećeg proizovđača tulipana u Evropi. Tradicionalno, u proljeće je čuvena izložba ovog cvijeća u Holandiji, koja predstavlja posjećenu turističku atrakciju. Ova vrsta cvijeća krasi mnoge vrtove i kod nas a posebno lijepi primjerci mogu se naći u cvjećarama. Najčešća boja je crvena i žuta. Posebnu ljepotu imaju buketi sačinjeni od tulipana različitih boja, poput ovaga na slici.

Savjetujemo vam da ovakav buket poklonite nekoj mladjoj osobi, sestir, drugarici ili djevojci. Prema vjerovanjima ovaj cvijet je sibol slave, dok je crveni tulipan simbol ljubavi. Poklanjati višebojne tulipane, poručujete nekome da ima lijepe oči. Ukoliko nekome poklanjate žute tulipane, poručujete mu da ima lijep osmjeh.

Ruže

Ruža je kraljica cvijeća. Najčešće buketi se prave od ruža a dovoljno je da poklonite jednu ružu. Mogu biti u raznim bojama. Najčešće su crvene i simbolično znače ljubav. Postoji preko sto vrsta ruža. Ruže su porijeklom iz Azije tačnije iz Kine a u Evropu su došle zajedno sa Rimljanima. Ruže se koriste za pravljenje ulja, parfema, u kulinarstvu i medicini.

Kroz istoriju ovaj cvijet krasio brojne kraljeve vrtove a i danas je prisutan u skoro svakom dvorištu. Služile su kao simboli a po njima nosi i naziv jedna Grimova bajka, Trnoružica. U hrišćanstvu ruža označava pet rana Hristovih. Često je i simbol krvi.
Postanak crvene ruže prema mitologiji vezana je za smrt Adonisa. Adonis je bio mladić u koga se zaljubila Afodita. Prema predanju, Adonisa je smrtno ranio divlji vepar. Afrodita se, hitajući u pomoć mladiću kroz gust ružičnjak pun bijelih ruža, povredila na ružino trnje. Iz njenih rana potekla je krv koja je sve bijele ruže obojila u creno.

U Egiptu, Kleopatra je spavala na laticama ruža i kupala se u njenim parfemima.

Značajan doprinos uzgoju ruža dala je carica Žozefina, Napoleonova žena. Ona je dala zasaditi ružičnjak 1804. godine nedaleko od Pariza u dvrocu Malmezon.

Onome kome ih poklanjate, crvene ruže nose poruku ljubavi ali i poštovanja i hrabosti. Bijele ruže odraz su mudrosti, one poručuju: “Imaj povjerenja u mene“. Najčešće se poklanjaju mladjim osobama jer njihova bjelina odraz je čistoće i nevinosti. Poklanjati skupa crvene i bijele ruže ukazuje na želju za zajedništvom. Ruže roze boje ukazuju na skrivenu ljubav.

Tamno roza ruža znak je zahvalnosti. Žuta ruža je simbol intimnog prijateljstava i solidarnosti. Ukoliko je u punom cvijetu, žuta ruža znak je ljubomore. Plava ruža predstavlja božansku ljubav dok crna ruža sibolizuje oprost. U punom cvijetu, crna ruža znači konačno zbogom. Ukoliko se odlučite da poklonite nekome ruže, sigurno nećete pogriješiti. Savjetumeo vam da ih darujete onome koga iskreno volite i poštujete. U našim cvjećarama možete ih naći po cijeni od dvije do pet konvertibilnih maraka po komadu.

Orhideje

Orhideje potiču iz tropskih, vlažnih prašuma Amerike, Afrike, Azije i Australije. U drevnoj Kini, orhideje su smatrane simbolom plodnosti te se smatralo da pomažu začeću. Stari Grci doživljavali su orhideju kao ekstravagantni cvijet te ga simbolično povezivali sa ljubavlju, romansom, erotikom i željom za intimnošću. Smatraju se jednom od najlijepsih egzotičnih cvijeova koje krasi obilje šarenila i preljepih oblika zbog čega je omiljena među mnogim ljubiteljima cvijeća. Neke vrste orhidjeja rastu čak na stablima drveća. U XVIII vijeku, držati biljke u kući bila je prava rijetkost i luksuz. Otkrićem Vardove kutije 1834.godine, omogućeno je bilo transportovanje biljaka u različite dijelove zemlje, što je doprinjelo popularizaciji ovog cvijeta. Istraživači, botaničari i trgovci u to vrijeme ostvarivali su ogromne profite prodajući orhideje. Sve je to uzrokovalo brojne potrage za novim i lijepsim vrstama. Prema Francuskom bontonu, orhidjeje se poklanjaju u kutijama i ne donose se lično već se šalju poštom. Mnogi ovaj cvijet smatraju simbolom duhovnog savršenstva i čistote, lijepote i profinjenosti a često se smatra i cvijetom uspjeha.
Ukoliko želite da iznenadite nekoga ko je daleko od vas, orhideja će biti odličan izbor. U našim cvjećarama može se naći po cijeni od šest pa do deset konvertibilnih maraka.

Karanfili

U vrijeme Dana žena, ulice su pune cvijeća a najčešće se primjete karanfili. Ističu se oni  crvene boje ali i oni nešto nježnijih boja. Prema legendi, u vrijeme bogova, boginja Artemida je, vraćajući se  zajedno sa Zevsom sa jedne zabave, primjetila svirača. Mladić je svirajući na fruli bio toliko zanesen da nije obraćao pažnju kako svojom muzikom plaši i rastjeruje životinje. Ljuta zbog toga, Artemida je ustrelila mladog svirača a ubrzo je ljutnju zamjenila kajanjem i samilošću. Zamolila je Zevsa da mrtvog mladića pretvori u cvijet crvene boje, u karanfil.

1802. godine, dobivši orden prvoga reda, Napoleon je izabrao karanfil kao simbol za to odlikovanje. U vrijeme Francuske revolucije, nevine žrtve revolucije idući na streljanje ukrašavale su sebe ovim cvijetom koji je tada dobio naziv Oružje užasa.
Engleska kraljica Elizabeta je ukazala naklonost ovom cvijetu i XVI vijeku posadivši ga u svojim vrtovima i parkovima, te noseći ga kao ukras na svojim haljinama.

U Belgiji, karanfil je stekao naklonost običnog naroda i postao simbol roditeljske ljubavi.
Portugal je 1974. godine dao ime jednoj revoluciji po ovom cvijetu, Revolucija crvenih karanfila. Tada je srušen fašistički režim a stanovništvo i vojnici išli su ulicama zakićeni karanfilima.

Prema narodnim shvatanjima, crveni karanfil znak je čežnje, rozi karanfil poručuje nikad te neću zaboraviti a bijeli je simbol nevinost.
Svojom ljepotom i jednostavnošću, karanfil je pravi odabir za prijateljicu, baku, komšinicu ili kolegicu sa posla. Možete ga kupiti u cvjećarama a u vrijeme praznika i kod uličnih prodavača po pristupačnim cjenama od jedne i po do dvije marke.

Margarete

Svi smo se kao dijeca a neki i sad kada su odrasli, igraju igre voli – nevoli, i pritom kidali latice cvijeta. Ta igara, vezana je baš za ovaj cvijet.
Margareta je francuska riječ za bijelu radu. Potiče od grčke riječi koja znači perla.

Konture ovog jednostavnog, skromnog cvijeta pronadjene su  na šnalama za kosu iskopavanjem Minojske palate stare više od četiri hiljade godina. Takođe, tragovi i bordure ovog cvijeta ukrašavaju brojne keramičke posude u Egiptu i Srednjem Istoku. Asirijanci su pronašli recepte koji su se spravljali od ovoga cvijeta a koristili su se u liječenju bolesti oka. U XVIII vijeku margarete su se koristile za liječenje rana, groznica i gihta. Osom što su ljekovite, margarete su i jako lijepe. Danas se mogu naći u cvjćarama po pristupačnoj cijeni a u ponudi su razne boje. Njime možete obradovati mamu, baku, tetku, sestru, drugaricu. Inače, smatra se da je ovaj cvijet  simbol nevinosti.

Gerberi

Gerberi pripadaju rodu ukrasnih biljaka iz porodice suncokreta. Ovaj cvijet ime je dobio u čast njemačkog botaničara i prirodnjaka Traugotta Gerbera. Oko 30 vrsta gerbera raste u divljinama Južne Amerike, Afrike i tropske Azije. Gerber je jako popularan i može se pokloniti kao rezano cvijeće ili kao sobna biljaka u saksiji.  Može se naći u žutoj, narandžastoj, crvenoj ili roze boji zbog čega ga je jednostavno kombinovati i uklapati u razne bukete. Prema narodnom vjerovanju ovaj cvijet nosi značenje usamljenosti i melanholije. Vjerujem da ovo tumačenje nije tačno jer ovaj cvijet svojom ljepotom i veselim bojama unosi radost u svačiji dom. Poklonite ga osobama koje su vam drage i uvijek uz vas. Ovaj cvijet možete kupiti po cijeni od dvije do dvije i po konvertibilne marke.

Ljiljani

Ovaj cvijet krasi veličina i iznimna ljepota. Porijeklom je sa orijenta pa sa sobom nosi određenu dozu egzotičnosti. U staroj Grčkoj, ovaj cvijet bio je posvećen boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljice njenog mlijeka koje su pale na zemlju. Ljiljan može biti u raznim bojama a najčešća je bijela. Simbol je uzvišenosti i ljepote. Inspiracija je mnogim slikarima i vezuje se za brojne svetkovine. Ljiljan se smatra rajskim cvijetom, simbolom ljepote, sreće, besmrtnosti i spasa. Ljiljan se često koristi na vjenčanjima jer sibolizuje odabiranje voljenog bića. Vjerovanje kaže da se ljiljan nosi porodiljama jer pomaže da beba bude zdrava i lijepa. Pet ljiljana donosi sreću ženama koje žele dijete a kod muškaraca bude očinske instikte. Narandžast i tigrasti ljiljan označavaju zdravlja, ponos. Osobi kojoj poklanjate bijeli ljiljan poručujete da je lijepo biti sa njom.

Kale

Latinski naziv ove biljke je Zantedeschia aethiopica. Smatra se da je ime dobila po italijanskom fizičaru i botaničaru Giovaniju Zantedeschiju.
Afrički kontinent je dom kala. One rastu u močvarnim predjelima. Vrijeme sušnih razdoblja preživljavaju zahvaljujući svojoj građi i mesnatim listovima. Doba cvjetanja je u zimskom mjesecima i traje sve do proljeća. Ovaj cvijet svojom elegancijom privlači istinske ljubitelje cvijeća prefinjenog ukusa. Poklonite ga osobama koje cijenite i osobama od autoriteta. Za ovaj cvijet moraćete izdvojiti nešto više novca jer se njegova cijena kreće od pet do sedam konvertibilnih maraka.

Cvijeće u saksiji

Ukoliko se odlučite pokloniti prekrasan cvijet posađen u saksiju, savjetujemo vam azaleju, amarilis, kaktus, bonsai drveće. Na ovaj način vaš znak pažnje dugo će ostati u sjećanju onoga kome ste je ukazali. Odaberite onu vrstu koja je pogodna za održavanje a ujedno i lijepa. Preporučujemo vam i gerbere u saksijama koji su laki za uzgoj i imaju prekrasne cvijetove. U našim cvjećarama možete pronaći i kale u saksijama. Vodite računa da ovakvo cvijeće poklonite onima koji se istinski vole brinuti o njemu.

Vjerujem da sam vam pomogla da napravite pravi izbor  za vaše mame, bake, tetke,  sestre, djevojke, prijateljice, učiteljice. Budite sigurni da što god odaberete nećete pogriješiti. Najvažnija je pažnja. Uživajte u predstojećem prazniku.