Kako crtati grafite

{loadposition ad2}

kako_crtati_grafite

Grafiti se većinom smatraju za bezukusni čin vandalizma i takav stav je nešto što je gotovo opšteprihvaćeno u društvu u kojem mi živimo. Međutim, u razvijenim zemljama crtanje grafita se tretira kao umjetnost.

Opšte činjenice o grafitima

Riječ grafiti (graffiti) je zapravo italijnaska izvedenica od grčke riječi graphein što znači pisati. Prvi put je upotrebljena u rimsko doba za pisanje po zidovima. I danas taj termin manje-više znači isto i može se definisati kao umjetničko pisanje i crtanje. U današnje vrijeme grafiti su postali obilježja velikih gradova i većina velih gradova svijeta crtanje grafita smatra kao umjetnost. U takvim sredinama vlasti su obezbijedile i ozakonile prostore namjenjene ovoj umjetnosti. Tokom posljednjih godina razvili su se mnogobrojni stilovi u crtanju grafita, tako da danas sa lakoćom i bez nekog velikog predznanja možemo razaznati umjetnički grafit od običnog šaranja zida, čak kada su nacrtani i na papiru.

U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa osnovama dovoljnim za početak vaše pustolovine u ovoj umjetnosti. Naravno, ne postoji recept koji će vas preko noći proslaviti kao pisca grafita, jer i u ovoj kao i u svim drugim umjetnostima potrebno je razviti sopstveni, prepoznatiljivi stil. 

Kako crtati grafite

1. Upoznajte se sa različitim stilovima crtanja grafita. Istražujte malo vašu okolinu i pregledajte grafite koji su vam blizu. Pokušajte saznati ko su autori grafita iz vaše okoline i upoznajte se sa njima, jer pravi savjet zlata vrijedi. Pored ovoga upustite se u online avatnuru i pretražite google images tragajući za slikama grafita. Takođe, postoje milioni sajtova posvećenim grafitima, kao i online zajednica poput foruma. Nađite sebi neke omiljene autore i omiljene stilove.

2. Napišite  svoje ime na papir. Počnite sa svojim imenom. To je idealno za početnike, a i većina poznatih umjetnika je počela smišljajući i radeći na originalnom potpisu, po kome će kasnije biti i poznati. Uzmite papir i grafitnu olovku te napišite svoje ime velikim slovima ostavljajući dovoljno prostora između slova, da možete kasnije nadograđivati i dorađivati slova.

3. Izaberite stil za svoja slova. Recimo jedan od najpopularnijih stilova uključuje slova u obliku mjehurića. Ovdje sve zavisi od vas i od vašeg ukusa. Možete izabrati oštre ili oble linije za slova, pisati samo velikim ili samo malim pisanim slovima ili kombinovati veličine.

4. Napravite vanjske linije za vaša slova. Probajte da ujednačite stil vanjskih linija slova u onaj koji ste odabrali. Vježbajte dok ne razvijete isti stil za sva vaša slova. Nemojte se bojati da odete daleko u svome vježbanju, čak i do neprepoznatljivosti slova.

5. Mijenjajte debljine linija. Možete čak korisiti i tehniku sjenčenja na nekim linijama kako bi dobili 3D efekat. Npr, slovo O sa jedne strane može da bude deblje a sa druge strane suženo. Eksperimentišite sa debljinom i oblikom linija sve dok ne nađete one koje vama odgovaraju.

6. Dodajte detalje. Kada završite sa slovima i dobijete neku finalnu verziju koju želite i koja vam se dopada, pređite na detalje. Budite kreativni i smislite svoje detalje i ukrase koji su vaš pečat na rad. Npr takvi detalji mogu da budu oči koje gledaju iz slova B, mjehurići okolo čitavog teksta i sl.

7. Kopirajte svoj crtež. Možete da ga kopirate pomoću fotokopir mašine ili skenirajte pa isprintajte. Ovo je bitan korak. Sada kada imate željeni oblik za svoj potpis ne želite da ga izgubite i ako još budete dorađivali ne želite da šarate po jedinoj kopiji.

8. Nakon ovoga uzmite svoj rad i podebljajte sve osnovne linije koje ste prethodno nacrtali. 

9. Dodajte boje. Izaberite boje za svoj potpis i ispunite bojom vaša slova. Tu se oslonite na svoj ukus i stil. Možete koristiti flomastere ili markere.

10. Vježbajte do savršenstva. Kao i u svemu i ovdje je potrebno mnogo vježbati kako bi istrenirali svoje pokrete i linije.

{loadposition ad} 

 

Ovo su samo osnovne smjernice o crtanju grafita. Oslonite se na svoju vještinu, stil i ukus i razvijate različite efekte…