Kakav trening je najbolji za vas

Odlučili ste da počnete vježbati, ali ne možete da se odlučite koja je aktivnost najbolja za vas? Ovo može da bude zaista demotivirajući problem sa kojim svako od nas može da se susretne. Izabrati ono što vam najbolje odgovara može da bude ključ za uspješnu fizičku aktivnost.
Mnogi fitnes centri širom BiH idu u korak sa svjetskim trendovima, tako da u većini boljih imamo u ponudi razne aktivnosti. Evo nekih o čestih aktivnosti koje su u programima:

    1. Aerobik – Popularan još od 70-ih i danas je nezamjenjljiv u programskim aktivnostima mnogih fitnes centara. Iz njega su se razvile i ostale moderne aerobne aktivnosti koje su zapravo samo modifikacija klasičnog aerobika. Aerobni trening traje otprilike oko 1h i karakteriše ga dosta akcije, tj vježbi koje tjeraju vaše tijelo da troši kalorije. Za uspješan aerobni trening potrebno je steći dosta kondicije. Odličan je za trošenje kalorija kao i za zdravlje kardio-vaskularnog sistema. Po konceptu treninga najbolje odgovara hiperaktivnim osobama koje bi da se oslobode viška energije i steknu dobru kondiciju.
    2. Pilates – Prva asocijacija na ovaj moderni koncept vježbanja jeste velika lopta. Niste ih mogli promašiti nikako jer ste ih morali vidjeti bar u televizijskim emisijama i serijama. Lopta nije jedini, ali je takoreći osnovni rekvizit u pilatesu. Koncept pilatesa je potpuno drugačiji nego aerobika. Trening podrazumijeva mnogo istezanja, vježbe se rade sporije i zahtijevaju malo vještine koja se stiče redovnim treningom. Iako se vježbe rade sporije nemojte se nadati da ćete sa pilates treninga otići bez znoja na majici. Naime, pilates vježbe ciljano pogađaju mišiće i jačaju čitavo tijelo.

U dobrom društvu sve je lakše i ljepše.
  1. Joga – Drevna vještina  koja nam dolazi sa istoka i danas je sve popularnija. Joga je za one koji pored tijela žele da razviju da vježbaju i duh.
  2. Slobodni trening – U svim fitnes centrima pored organizovanih aktivnosti imate mogućnost da vježbate i sami. U program vježbanja uvešće vas osoba koja radi u fintes centru i uz nju ćete naučiti izvoditi pravilno sve vježbe. Ako ste osoba koja može samu sebe motivisati, a usput nemate vremena da uvijek idete u fiksnom terminu onda je ovaj tip programa za vas.
  3. Trčanje –  Ovo je vjerovatno i najstariji oblik vježbanja. Odaberite termine tokom sedmice, nabavite dobre patike i spremni ste da iskoračite u prirodu. Oni koji uživaju u šetnji vjerovatno će uživati i u trčanju. Odredite rutu koju imate za cilj da pretrčite. Za početak nemojte da budete previše ambiciozni, naučite da držite tempo i malo po malo produžavajte kilometre koje u jednom treningu pretrčite.

Nije potrebno prenaglašavati koliko fizička aktivnost je nešto što nam je svima potrebno i nešto što treba da bude dio našeg života. Naći onu pravu koja odgovara vašem karakteru važan je zadatak.