Još neke tehnike farbanja jaja

 

Vreme je za proslavu Vaskrsa i pored svih kulinarskih čalorija prava domaćica će svoje umeće najbolje pokazati u obojenim jajima koja su izložena pogledima na trpezi.

Pre početka farbanja, prvo proverite koliko su jaja sveža. To je veoma jednostavna procedura, potrebna vam je samo obična činija sa vodom. Stavite nekoliko jaja u činiju pa ako se zalepe za dno, to je znak da su sveža. Ako se malo nakrive nagore njihova starost je otprilike sedam dana, a ako isplivaju na površinu slobodno ih bacite, pokvarena su. Sada , kada ste im proverili svežinu, vreme je da se oprobate u nekoj od ovih tehnika farbanja koje smo odabrali za vas.

Pisanje pomoću grafitne olovke i igle

Klasičnim bojama za jaja ofarbajte ih u lepe, nežne pastelne nijanse. Zatim ih odložite na hlađenje. Kada se ohlade uzmite grafitnu olovku i slobodnom rukom po njima nacrtajte šare koje ste zamislili, pruge, tufne, cvetiće, srca, čak možete i pisati uskršnje čestitke samo se potrudite da slova budu jasno vidljiva. Sada bilo kojim oštrim predmetom (igla, šilo, nožić… ) izgrebite šare koje ste nacrtali. Ovako ćete dobiti neobično šarena jaja koja će, ušuškana u pletenu korpicu sa malo ukrasne trave, biti prelep ukras na vašoj trpezi.

Prirodna, tradicionalna metoda – bojenje u lukovini

Jedna od najstarijih i zasigurno najlepših tehnika farbanja, pravi uskršnji klasik, jeste bojenje u lukovini. Na posebno mesto odvajajte oljuštene delove kore svaki put kada gulite luk. Zatim izađite malo u prirodu, prošetajte do obližnje reke, parka. Dok šetate sakupite najlepše listiće, deteline, travke koji će kasnije poslužiti za ocrtavanje šara. Lukovinu koju ste odvojili stavite u šerpu i prokuvajte. Sada uzmite svoje travke i po jedan ili više listića zalepite na svako jaje. Listiće pokvasite vodom kako bi se što lakše zalepili. Jaja nižite jedno za drugim u najlonsku čarapu, iznad svakog zavežite malo konca kako bi ih razdvojili, i ubacite ih da se kuvaju u lukovini. Kada je kuvanje gotovo izvadite ih i poređajte na hlađenje. Nauljenom krpicom pređite svako jaje tako da njihovi topli tonovi dobiju dodatni sjaj.

 Bojenje pomoću alu folije, boje za jaja i voštanih bojica

Za ovu tehniku farbanja potrebna vam je alu folija, farba za jaja, voštane bojice i bela jaja, jer ona bolje primaju boju od standardnih žućkastih jaja. Prvo jaja ofarbajte klasičnim farbama ili još bolje akrilnim bojama, pošto one daju čistiju nijansu. Zatim na zagrejanu ringlu stavite komad aluminijumske folije. Na njoj istopite jednu voštanu bojicu po želji. Uzmite iglu ili čačkalicu umačite u istopljenu bojicu i crtajte motive koji vam se najviše dopadaju. Da bi vaš rad došao do potpunog izražaja, jaja servirajte što jednostavnije, na bele tacne ili obične staklene stopice.

Bojenje pomoću začina i drugih biljaka

Začine iz svoje fijoke možete , takođe, iskoristiti za bojenje a najbolji primer za to jeste indijski začin kari i kurkuma. U toplu vodu stavite nekoliko kašičica ovog začina, ispunite jajima i posmatrajte kako dobijaju žuto-narandžastu boju.

Ukoliko ste za eksperimentisanje sa farbanjem i neobičnim bojama, prirodnu zelenu boju možete dobiti tako što ćete iskoristiti ostatke koprive, zelja ili blitve od ručka. Postupak bojenja je isti kao is a lukovicom. Super ideja za sve one koji nisu vični iscrtavanju ogleda se u tome da jaja ukrasite dodatkom i to svilenom trakom koju ćete svezati u mašnu. Provjerite još neke metode farbanja jaja koje smo za vas pripremili prošle godine.