Jestive dekoracije – uputstvo za pravljenje

Obožavate da eksperimentišete u kuhinji, kako po pitanju neobičnih spojeva hrane, isporbavanja novih ukusa i mirisa, tako i po pitanju dekoracije stola.

Jedan od veoma neobičnih načina uređenja stola i hrane koja se služi odgleda se i po pitanju jestivih dekoracije od različitih vrsta povrća i voća, koja se zadese toga trenutka u vašoj kuhinji. Ove dekoracije izuzetno su lijepe i ne zahtijevaju iskustvo velikih majstora najprestižnijih restorana u gradu, nego samo malo zaigranosti, mašte i, naravno, upornosti.

Dekoracije od voća i povrća koje će se naći na vašem stolu tokom ručka trebale bi da se slažu sa vašim izborom hrane a najbolje bi bilo da je sezonsko povrće i voće. Takođe, ukoliko ste se odlučili za neku posebnu kuhinju (kao npr. meksičku, italijansku…) bilo bi odlično kada bi dekoracija predstavljala tu kulturu na neki način. Još jedan poseban savjet vezan je za vaš izbor namirnica, trebali biste voditi računa dok ste još u prodavnici da birate svježe, veliko, zdravo, čvrsto povće i voće, sve u zavisnosti kakvu dekoraciju ste planirali. Pogledajte tajnu majstora i isprobajte sa svojim umjećem da ponovite ove zanimljive jestive ukrase, te prijatno!

1. Prvi prijedlog jeste način izrade tzv. zelenog cvijeta

. Za izradu ove čarolije treba vam svježi krastavac i oštri nož. Na ovom primjeru se vidi da se krastavac treba podijeliti na dva jednaka dijela, ali tako što ćete u tom srednjem dijelu nožićem napraviti trouglaste izreze od 1 cm i polagano odvojite polovine. Pošto ste odvojili krastavac, i uvidjeli kojim putem teče izrada cvijeta, sada se trebate pozabaviti sa rezanjem listova krastavca. Kao što se prvo izrezali trouglaste izreze, sada to ponovite ali na kori, i koru odvojite od ‘mesnatog ‘ dijela krastavca. Nemojte izvlačiti manje trouglove, nego samo odvojite od kore kako bi cvjetovi neobično izgledali. Nakon toga, dekoracije ovakvog tipa neophodno je staviti u vodu kako bi se sačuvala svježina i boja. U vodi će se cvjetovi otvoriti do kraja. Izvrsno, zar ne!

/p>

2. Kako napraviti crvene lale od povrća i zadiviti goste na večeri?

Potražite male rotkvice, naoštrite manji nož i poigrajte se sa oblicima i veličina cvijeća. Rotkvice sjeckajte sa strana ali tako da skidate manje identične dijelove, bilo da ste se odlučili za trouglaste ili pravougaone oblike, vodite računa da su manje površine i što identičnije jedne drugima. Odlično bi bilo kada biste našli rotkvice sa zelenom stabljikom, jer će tako biti mnogo vjerodostojnije. Nakon rada, ostavite rotke u vodi oko 3 sata, te upijajući vodu rotkice se otvoriti u obliku koji ste zamišljali. Oprobajte se!

Ova dva prijedloga su samo osnovni, početni koraci za jestivu dekoraciju, ali svakako trebate biti svjesni da se veći uspjesi postižu radom i velikim trudom. Naoružajte se strpljenjem, oštrim nožem i komadima povrća i voća i upustite se u stvaranje nekog drugog kulinarskog vida zabave. Na videu ispod možete da pogledate dekoraciju od jabuke koja postaje prelijepi labud, nešto poput bajke: