Javorov sirup – čudesni kanadski zaslađivač

Koje zaslađivače koristite? Med, bijeli šećer, smeđi šećer? Ili, možda, javorov sirup?Ukoliko još niste probali javorov sirup, krajnje je vrijeme da to uradite. Možete ga pronaći u radnjama organske hrane i u većim tržnim centrima. Ovaj čudesni, organski zaslađivač, porijeklom iz Kanade, možete koristiti za vafle ili palačinke, dodati ga u jogurt i zobene pahuljice ili ga koristiti kao preljev za salate, ribu i piletinu. Ne samo da je odličnog okusa,organski javorov sirup ima ogromne zdravstvene prednosti. U nastavku saznajte samo neke od njih.

 

Antioksidanti i antioksidantna svojstva

Organski javorov sirup obiluje antioksindantima. Vjerovali ili ne, javorov sirup sadrži preko pedeset oksidanata, koji djeluju protuupalno i antioksidantivno i mogu spriječiti brojne hronične i upalne bolesti, poput dijabetesa, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Također, javorov sirup sadrži velike količine magnezija i cinka, koji održavaju srce zdravim i poboljšavaju imunitet.

Poboljšava i reguliše probavu

Zamijenite šećer i slične zaslađivače organskim javorovim sirupom u kuhinji i problemi sa plinovima i nadutošću, koje ste imali nakon konzumiranja prezaslađene hrane će nestati. Ukoliko ne želite potpuno izbaciti šećer iz recepta, možete smanjiti njegovu količinu i nadomjestiti je javorovim sirupom.

Oporavak mišića

Organski javorov sirup je odličan izvor mangana, koji pomaže kod oštećenih stanica i oporavka mišića. Nadalje, mangan iz javorovog sirupa čuva kosti i održava normalan nivo šećera u krvi.

Obiluje hranjivim materijama

Organski javorov sirup sadrži esencijalne hranjive tvari, kao što su cink, željezno, kalcij i kalij. Cink podržava reproduktivno zdravlje i pomaže u zaštiti od gripe i virusnih infekcija. Jedna četvrtine šoljice javorovog sirupa sadrži više kalija od jedne četvrtine šoljice mlijeka i više kalija nego banana.

Negativne posljedice konzumiranja javorovog sirupa

Bez obzira na brojne zdravstvene prednosti konzumiranja javorovog sirupa, nemojte skrenuti s uma da je javorov sirup još uvijek samo tekući šećer. Prevelik unos šećera u organizam može povećati rizik od pretilosti, dijabetesa, nezdrave razine masti i kolesterola u krvi i visokog krvnog pritiska, tako da, bez obzira na brojne zdravstvene beneficije, vodite računa da koristite javorov sirup u ograničenim količinama.

Par brzih ideja za posluživanje javorovog sirupa

  • Javorov sirup daje čaju i kafi jedinstven okus.
  • Naspite malo javorovog sirupa po zobenim pahuljicama i preko njega pospite grožđice i orahe.
  • Dodajte javorov i sirup na kuhani, slatki krompir.
  • Kombinirajte javorov sirup sa sokom od naranče ili sosom od soje.
  • Dodajte javorov sirup na tost, premazan puterom od kikirikija i narezanim bananama.