Jabukovo sirće kao lijek

Jabukovo sirće nosi epitete poput čudotvorno, magično, zato ovaj ljekoviti eliksir širokim spektrom svojih djelovanja samo poprima i nastavlja hrabro da nosi svoja obilježja. Ljekovita dejstva od davnina su poznata, a njegove moći stalno se potvrđuju.

Jabukovo sirće čisti organizam tako što razgrađuje masne naslage, sluz i njene naslage u organizmu, a nakon učestale upotrebe poboljšava rad mnogih organa poput bubrega, žučne kese i jetre. Pomaže ljudima koji imaju probleme sa artritisom tako što uklanja toksine iz zglobova i vezivnih tkiva. Upotrebom ovog sirćeta od jabuka posješuje se oksidacija i čišćenje krvi od toksičnih materija, zatim poboljšava cirkulaciju i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Za ljude koji imaju problema sa hipetenzijom (povišenim krvnim pritiskom) ili povišenim holesterolom u krvi, jabukovo sirće odlična je svakodnevna mjera prevencije.

Jabukovo sirće ima blagotvorno dejstvo na probleme sa varenjem, jer neutrališe toksičnost materija iz organizma. Pošto je jedna od glavnih odlika jabukovog sirćeta antibakterijsko dejstvo, odlična je zaštita ljudskog organizma od raznih infekcija, posebno onih koje napadaju respiratorne organe. Kao sredstvo za utrljavanje ili obloge koje se stavljaju na bolna mjesta, jabukovo sirće ima i spoljnu djelotvornu upotrebu, kao kod problema sa proširenim venama, reumatskim oboljenjima, te otklanjanjem stalnog umora.Pravi narodni eliksir koji su koristili i naši stari

  • Evo nekoliko recepata sa jabukovim sirćetom koje možete napraviti za nekoliko trenutaka, a svakako će vam donijeti veliko olakšanje:
  • Protiv hroničnog umora najbolje je da pomiješate tri kašičiće jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipate u teglu i uzimate svako veče pred spavanje po dvije kašičice ove mješavine.
  • Protiv glavobolje popijte čašu vodu u kojoj su razmućene dvije kašike jabukovog sirćeta i dvije kašike meda. Na opekotinu nanijeti nekoliko puta na dan jabukovo sirće kako bi se izbjeglo stvaranje plihova, ublažio bol i ubrzalo zaliječenje.
  • Protiv bolova u sinusima na svaki sat vremena popiti čašu vode u kojoj je razmućeno jabukovo sirće. Bolna mjesta tokom noći obložiti platnenon tkaninom koj aje natopljena jabukovim sirćetom , dok odozgo uviti flatensku tkaninu.
  •  Što se tiče unutrašnjeg liječenja, za reumatske bolesnike preporučuje se svaki dan popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta, na ovaj dva načina uspjećete da vremenom otklonite ili smanjite reumatske bolove. Ako imate kožnih problema u vidu ekcema, svraba ili mitisera jabukovo sirće može vam pomoći.
  • Protiv ekcema i svraba najbolje bi bilo da oboljela mjesta mažete tri do četiri puta na dan, i po noći dva puta. Nakon učestale upotrebe, svrab i ekcem se povlače. Mitisere prskajte mješavinom jabukovog sirćeta (4-5 kašika) u vodu, nekoliko puta na dan koristite. Tri puta dnevno piti čašu vodu u kojoj su izmješane 2 kašike jabukovog sirćeta, i uspjećete da snizite krvni pritisak.
  • Da bi vam kosa bila zdrava i sjajna, možete napraviti regenerator za kosu od jabukovog sirćeta tako što ćete u razmutiti jednu kašičicu jabukovog sirćeta u 125ml vode.

Jabukovo sirće trebate da koristite svakodnevno kao mjera prevencije, uvijek u isto vrijeme, istu količinu. Da bi se rezultati pojavili morate pravilno koristiti ovaj alternativni lijek, osluškivati svoj organizam i misliti pozitivno. Sirće od jabuka ima dugu istoriju po svom ljekovitom značaju i dodajući malu količinu svakodnevnoj ishrani poboljšaćete zdravstvenu sliku vašeg organizma.