Izgubite kilograme vozeći bicikl

Vožnja biciklom je sjajna aktivnost koja vam može pružiti i zadovoljstvo ali isto tako može da bude sjajna vježba za gubljenje kilograma i jačanje kardiovaskularnog sistema. Trend vožnje bicikla je u porastu. Sve više ljudi zamijenjuje automobil sa biciklom kada je god to moguće.  Na ovaj način se u pravom smislu riječi spoji ugodno sa korisnim. Gorivo je svaki dan sve skuplje, tako da ukoliko bi samo nekoliko dana zamijenili odlazak na posao autom ili javnim prevozom, biciklom uštedili bismo ne tako malu sumu novca. Još ako znamo da vožnja biciklom je dobra i za gubitak težine, i jačanje kondicije lako možemo zaključiti da je to prednost koju ne bismo smjeli zanemariti.

Da bismo dosegli cilj i izgubili kilograme vozeći biciklo važno je da napravimo plan, da imamo odgovarajuću opremu i odjeću, i prije svega da znamo osnovne stvar kada je u pitanju bezbjednost.

Pravljenje plana ishrane i vožnje

Ukoliko želimo da vozeći biciklo gubimo i kilograme, moramo pripaziti na ishranu. To nikada nije lako, pogotovo za one koji malo više vole da uživaju u hrani. Na sreću, ukoliko imate redovnu fizičku aktivnost, nije potrebno držati neku rigoroznu dijetu. Dovoljno je paziti šta jedete i koliko. Najbolja dijeta uz fizičku aktivnost bi bila brojanje kalorija. Brojeći kalorije lakše bi se orjentisali koliko smo pojeli i kada treba da se zaustavimo. Bitno je i voditi evidenciju o tome koliko smo pojeli, stoga ne ustručavajte se da svaki svoj obrok i zapišete.

Vožnja u društvu je ljepša i zanimljivija

Uz pravilnu, kontrolisanu ishranu, važno je i napraviti plan treninga, ili da budemo blaži – vožnje. Ukoliko imamo dobar plan vožnje, onda se lakše primoramo da ga se i pridržavamo. Najbolje je početi sa 3 vožnje sedmično. Rasporedite ih po danima kada to vama najviše odgovara. Za svaki dan odredite rutu, rastojanje koje želite preći i potrudite se da to i ostvarite.  Vodite evidenciju na svom računaru ili rokovniku o tome koliko ste od plana ostvarili, koliko vremena vam je bilo potrebno da pređete tu razdaljinu, kolikom ste brzinom vozili itd. Ukratko vodite evidenciju da bi ste znali koliko napredujete. Sa tri treninga sedmično, nakon nekih mjesec dana, dok vam kardiovaskularni sistem malo ne ojača, bilo bi poželjno preći i do 5 – 6 treninga sedmično u zavisnosti od mogućnosti.

 

Oprema, odjeća i podešavanje bicikla

Da izbjegnete nevolje uvijek provjerite i podesiti biciklo

U zavisnosti od terena na kojem vozite potrebno je izabrati i odgovarajuće biciklo. Npr. ako planirate da vozite po uzbrdicama, a imate bicikl sa tri

brzine, vaša vožnja će biti sve samo ne ugodna. Ako planirate da kupite novi bicikl pitajte u prodavnici koji bi tip najviše vama odgovarao. Poželjno je da imate i drugu opremu, kao što je svjetlo, prednje i zadnje, te posudu za vodu, korpicu, a razmislite i o brzinomjeru.

Kada je u pitanju odjeća, nemojtemnogo da trošite kupujući skupu profesionalnu odjeću za biciklizam. Kod odjeće je važno da odgovara godišnjem dobu i da se u njoj osjećate udobno kako vožnja ne bi prerasla u mučenje.

Jako je bitno i podesiti i provjeriti bicikl. Pobrinite se da su gume u dobrom stanju i da su dovoljno naduvane. Podesite visnu ručki i sjedišta na visinu koja odgovara vama. Takođe, provjerite kakvo je stanje sa mehanizmom, lancem, mjenjačem brzina i pedalama.

Bezbjednost u vožnji bicikla

Bezbjednost u vožnji je jako bitna. Stoga se pobrinite da uvijek imate:

  • kacigu,
  • sunčane naočale ( i zbog refleksije svjetlosti, ali i zbog buba),
  • ako vozite duže relacije, svakih 25 minuta se malo protegnite i prošetajte radi cirkulacije,
  • protresite ruke povremeno kako bi podstakli cirkulaciju i u gornjem dijelu tijela,
  • uvijek vozite u istom pravcu sa saobraćajem,
  • nosite vodu sa sobom i uvijek pijte pomalo,
  • koristite kremu za sunčanje

Vožnja biciklom je odlična za jačanje vaših nogu i kardiovaskularnog sistema kao i za gubljenje težine. Zbog toga je pored vožnje bicikla bitno i dodati neke vježbe za gornji dio vašeg tijela kao što su sklekovi i trbušnjaci, te leđnjaci kako bi postigli najbolje rezultate. Nadamo se da vas je ovaj tekst ohrabrio i da ćete iskorisiti ove proljećne dane na ovaj zdrav i koristan način.