Ishrana za zdravu trudnoću

Ne čini li vam se ponekad da je znanje o trudnoći jedna velika slagalica u kojoj uvijek nedostaje neki djelić? Zbog toga je uvijek neophodno i prije trudnoće, kao i za vrijeme same trudnoće dobro se informisati o svemu kako bi bili sigurni da činite najbolje za svoje dijete, a i sebe. Kao i inače u svakodnevnom životu, tako i u trudnoći veoma je važna zdrava i pravilna ishrana. Zbog toga je jako bitno znati koje su namirnice dobre za vas i vaše dijete te ih pravilno konzumirati. Zbog toga ove savjete o zdravoj ishrani prihvatite ozbiljno i odgovorno i tako ćete sigurno obezbijediti zdravu trudnoću.

Ishrana za jačanje bebinih kostiju

Kako bi bebine kosti i zubići bili zdravi i jaki, potrebno vam je hiljadu miligrama kalcijuma dnevno. Nedovoljno unošenje ovog minerala može naškodit i vama, ne samo bebi. Usljed nedostatka kalcijuma u trudnoći, organizam će ga iscrpiti iz vaših kostiju, što može dovesti do komplikacija i mogućnosti da kasnije obolite od osteoporoze. Osim u mlječnim proizvodima i konzerviranim sardinama, ovaj vitam možete pronaći i u namirnicama kao što su žitarice, hljeb, jaja, svježe povrće i sok od narandže.

Hrana protiv jutarnje mučnine

Planirajte obroke tako
da vam oni budu najbolji dio dana

Kliničke studije nutricionista potvrđuju da je je jutarnja mučnina individualna, a od svih univerzalnih recepata, ova kombinacija je pomogla u 83% slučajeva. Ukoliko baš vi budete u onih 17%  pokušajte da spriječite mučninu na sljedeći način. Držite pored kreveta slane krekere i svakog jutra, čim se probudite, uzmite nekoliko zalogaja. Grickanje na svakih nekoliko sati održaće vaš krvni pritisak stabilnim što znatno pomaže u otklanjanju mučnine. Riža, pire krompir ili jogurt su takođe dobre opcije.

Šta jesti za obnovu ćelija rasta

Namirnice bogate proteinima od životnog su značaja, pogotovo za vašu bebu, jer obnavljaju ćelije rasta. Proteinske namirnice odlične su i za obnavljanje placente i maternice, snižavaju visoki krvni pritisak, te sprečavaju potencijalne nelagodnosti usljed dojenja. Proteinima su obogaćeni: pasulj, jaja, govedina, ćuretina, jagnjetina, kikiriki puter i morski plodovi.

Hrana za razvoj bebinog mozga

Od 25% do 30% ukupnog unosa kalorija tokom dana jesu zdrave masti što je veoma dobro za razvoj bebinogh mozga ali i njenog čula vida. Riblja ulja ključne su namirnice za razvoj centralnog nervnog sistema, jer sadrže omega-3 masti. Kako bi izbjegli efekte koje riba kao potencijalni alergen može da izazove, držite se riba hladnih voa kao što su losos i tuna. NJihova odgovarajuća zamjena mogu biti laneno ulje, bundevino i suncokretovo sjemenje i jezgrasto voće.

Hranom protiv urođenih defekata

Folna kiseli i vitamin B, koji se nalaze u pojedinim namirnicama, pomažu da se smanji rizik od defekta neuralne cijevi kao što je spina bifida. Kako bi spriječili defekt ove vrste, potrebno je unositi 400 mikrograma folata dnevno prije trudnoće i tri mjeseca tokom trudnoće, odnosno sve dok se ne formiraju organi i kičmena moždina. Pravilnim unosom folnih kiselina možete spriječiti pojavu defekta za 70%. Ukoliko trudnoća nije planirana, počnite sa unosom folata što prije i slobodno povećajte količinu na 600 mikrograma dnevno. Najbolji izvori folata jesu integralne žitarice, pirinač, tamnozeleno lisnato povrće, kupus, karfiol, grašak, špinat, pomoranđe i dinje.

Smanjite rizik od prijevremenog porođaja

Adekvatno unošenje vitamina C (najmanje 80 mliligrama dnevno) može vam pomoći u sprečavanju prijevremenog porođaja. Vitamin C jača sve membane u tijelu, uključujući i amnionsku membranu čije slabljenje može dovesti do prijevremenog porođaja. Namirnice bogate ovim vitaminom povećavaju apsorpciju gvožđa, što je od suštinskog značaja za fromiranje hemoglobina koji prenosi kiseonik u krvi. Najviše vitamina C sadrže brokule, citrusno voće i sokovi, mango i paradajz.

Raznovrsno voće i povrće jako
važan
segmet pravilne ishrane u trudnoći

Ishranom do bolje krvne slike

Preporučujemo vam da tokom trudnoće duplirate unos dnevne količine gvožđa (27 miligrama dnevno), jer njegov nedostatak može da uslovi anemiju. Primarni zadatak gvožđa jeste a proizvede hemoglobin u crvenim krvnim zrncima gdje se stvara  kiseonik koji je potreban vašoj bebi. takođe, potrebno je da unosite i vitamine B6 i B12 zahvaljujući kojima broj eritrocita raste, ravzvijaju se centrani nervni sistem i tkiva bebe. Navedene vitamine možete pronaći u proteinskim namirnicama poput zelenog lisnatog povrća (kelj i zelje), jetre ili konzerviranih ostriga.

Redovna stolica važna u trudnoći

Gvožđe u vašoj prenatalnoj ishrani, kao i trudnoća sama po sebi, može dovesti do zatvora. Kako bi izbjegli ovu nelagodu, potrebno vam je o 25 do 35 grama vlakana u svakodnevnoj ishrani. Pokušajte da raposdijelite količinu tako što ćete uzeti po deset grama vlakana pri svakom redovnom obroku.Nemojte zaboraviti da pijete vode tokom dana, jer uzimanje vlakana bez tečosti dovodi do usporavanja procesa opstipacije. Pasulj, voće i povrće osnovni su izvori vlakana.

Ojačajte mišiće pravilnom ishranom

Protein je gradivni blog ljudskog tkiva. Dok ste trudni dnevno vam je potrebno od 60 do 70 grama proteina. Njihova uloga je da obezbjeđuje aminokiseline koje se pridružuju bebinim mišićima i organima. Proteinski bogate namirnice posebno je važno unostiti u posljednjem tromjesječju kako bi maksimizirale rast fetusa. Namirnice bogate proteinima, a samim tim u cinkom i gvožđem, jesu mahunarke, mliječni proizvodi, puter od kikirikija i živinsko meso.

Hranom protiv osteoropoze

Ako ne konzumirate dovoljno kalcijuma, beba će ga crpiti iz vaših kostiju, što može dovesti do smanjenja njihove mase i pogoršanja koštanog tkiva. Samim tim, postoje velike šanse da dođe do loma kostiju. Pored obaveznih 1000 miligrama kalcijuma tokom jednog dana, potrebno je  unijeti i 200 miligrama vitamina D, koji možete pronaći u namirnicama poput lososa, tune, bakalara, haringe i sardine.

Evo, došli smo i do samom kraja. Sada je potrebno da izdvojite sve namirnice koje smo naveli i do kojih vi možete doći, te da ih raposredite u svoj plan ishrane koji će sigurno doprinijeti i zdravijoj trudnoći.