Integralni hleb

Danas se zaista mnogo govori o prednostima koje integralno brašno ima nad prerađenom belom brašnu. U trgovinama je jako teško kupiti dobar integralni hleb, a da budemo sigurni da nije pun pekarskih dodataka koje nikako ne želimo. Ne samo da je integralni hleb  zdraviji od tzv belog hljeba, nego su i kalorije koje se u njemu nalaze mnogo bolje za naš organizam jer daju mnogo enrgije koju telo troši, a ne akumuliše u masne slojeve. Zbog toga, bez obzira da li imate problema sa kilogramima ili ne, razmislite o tome da popuno pređete na integralni hleb. U ovom tekstu za vas smo pripremili jedan provjeren recept za hleb od integralnog brašna.

Izlgeda ukusno i zdravo – hleb od integralnog brašna

Sastojci potrebni za integralni hleb

  • 150gr raženog integralnog brašna
  • 150gr prosenog integralnog brašna
  • 4 supene kašike maslinovog ulja
  • semenke lana, suncokreta, susama, bundeve
  • so
  • pola praška za pecivo

Način pripreme integralnog hleba

Sve izmešati i zamesiti sa 250-300gr kisele vode, dok smjesa, testo ne dobije gustinu kao npr proja. testo izliti u džuveć. Ukoliko koristimo tefal nije potrebno pomastiti, nauljiti površinu. Posuti sa semenkama suncokreta, lana, susama i bundeve. Sa semenkama budite umereni i nemojte preterati. Nakon ovoga odmah staviti da se peče na temperaturi od 250 stepeni u vremenu od 45min. Ovaj integralni hleb možete mesiti sa više vrsta integralnog brašna, ali vodite računa da su vam potrebne najmanje dve vrste. Kalorijska vrednost ovako pripremljenog hleba je 100gr=165kcal.

Integralni hleb pripremljen na ovaj način je ukusan i nije toliko tvrd kako neki hlebovi od integralnog brašna znaju biti. Uživajte u svakom zalogaju znajući da je on dobar za vaše zdravlje.