Integralna tjestenina sa piletinom i povrćem

U frižideru imate piletinu, tikvice, malo pavlake i senfa, a negdje vam se nalazi integralna tjestenina. Samo ovo i par začina je dovoljno za ukusan i jeftin obrok. Slijedite naša uputstva i vidjećete kako je lako pripremiti ovakav ručak za cijelu porodicu u samo 30 min, a budući da je osnovna podloga integralna tjestenina dobićete i obrok sa nižom kalorijskom vrijednosti.

Potrebno vam je:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 100g integralne tjestenine = 322 kal
  • 300g piletine-najbolje bi bilo bijelo meso = 351 kal
  • 100g pavlake = 135 kal
  • 100g tikvica ili bilo kog drugog povrća = 15 kal
  • kašikica senfa, ili parmezana, narendanog tvrdog sira =  7.5 kal
  • malo origana i soli = 20 kal
  • supena kašika ulja = 90kal

U teflonsku tavu ili vok stavite ulje i zagrijte ga. Pileće meso izrežite na pljosnate komade, posolite i istucajte. Možete ga isjeći na trakice. Na zagrijano ulje stavite piletinu, poklopite i kratko propržite sa obe strane dok meso ne pobijeli i malo porumeni. Kada meso dobije rumeniju boju dodajte isjeckano povrće i prižite još par minuta. Dodajte pavlaku i senfi, pustite da na lagonoj vatri kratko proprži. U međuvremenu skuhajte tjesteninu i procjeđenu ubacite u tavu sa mesom, povrćem i sosom. Sve zajedno lagano i kratko promiješajte na laganoj vatri. Na kraju dodajte sol i origano. Skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno par minuta. 

Ovaj obrok sadrži 152 kal na 100g. Prosječna težina jedne porcije je 300g. Iako su namirnice dosta kalorične u ovakvoj kombinaciji možete računati da će vaš ručak sadržati oko 500kal, što je jedna srednja vrijednost dobrog, ukusnog obroka. Pripazite samo na količinu konzumiranja tjestenine, bez obzira što je ovdje u pitanju integralna tjestenina, jer svaka tjestenina u sebi sadrži ugljene hidrate koje ne bi trebalo unositi  za večeru.